Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
Το μυστήριο της ολίσθησης...

Τα παρασκηνιακά παιχνίδια συμφερόντων που παίζονται γύρω από τα Ολυμπιακά έργα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Αποφάσεις παίρνονται, αλλάζουν, ανασκευάζονται και τελικά αυτό που παραμένει και μεγαλώνει διαρκώς είναι το υπέρογκο Ολυμπιακό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Χτες, λοιπόν, στο φόντο των πανηγυρικών δηλώσεων πολλών παραγόντων, με αφορμή τις 100 μέρες πριν την τελετή έναρξης των αγώνων, έγινε γνωστό ότι τελικά η έναρξη της διαδικασίας ολίσθησης του στεγάστρου Καλατράβα πάνω από το ΟΑΚΑ θα ξεκινήσει στις 7 Μάη. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις, τα τεχνικά προβλήματα του έργου, αλλά και τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, που πρέπει να υπάρξουν, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα παράταση.

Στο μεταξύ, νέα διάσταση στην υπόθεση Καλατράβα δίνει ένα δημοσίευμα των «TIMES» του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο «η ΔΟΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 30 Μάη για την κατασκευή του σκελετού του σκέπαστρου του Ολυμπιακού Σταδίου. Σε περίπτωση αποτυχίας, η κατασκευή της στέγης θα εγκαταλειφθεί, το στάδιο θα μείνει χωρίς στέγη και 55.000 αθλητές και θεατές θα βρεθούν εκτεθειμένοι στον καύσωνα του Αυγούστου». Πάντως, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί δεκάδες δισ. για ένα έργο που ουσιαστικά δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη διεξαγωγή των αγώνων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τελεσίγραφο από τη ΔΟΕ, ενώ επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει ΔΟΕ και κυβέρνηση εκτελείται κανονικά. Αντίστοιχες δηλώσεις διάψευσης έκαναν ο γενικός διευθυντής Τύπου της «Αθήνα 2004» Σεραφείμ Κοτρώτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η ολίσθηση στο πρώτο τόξο θα γινόταν 14-18 Απρίλη, ενώ για το δεύτερο τόξο η ολίσθηση προβλεπόταν την περίοδο 24-28 Απρίλη, με στόχο στα τέλη του Απρίλη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στη σκεπή.

Ομως, οι διαφωνίες υπεργολάβων και το πάγωμα πληρωμών δεν επέτρεψαν την έναρξη της ολίσθησης στους αρχικούς χρόνους. Οι κατασκευαστές και κυβερνητικοί αρμόδιοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, αν όλα πάνε καλά, οι εργασίες στη σκεπή θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Μάη και η ολίσθηση θα ξεκινήσει το αργότερο αρχές της επόμενης βδομάδας, δεδομένου και του ότι χτες αποσυναρμολογήθηκαν οι δυο μεταλλικοί πύργοι που συγκρατούν τη σκεπή.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι χρόνοι παράδοσης του έργου, πριν ξεκινήσει η ολίσθηση της στέγης, οι εργολάβοι έχουν ξεκινήσει την τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού στη στέγη, ενώ παράλληλα έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα 500 τετραγωνικά του διάφανου στεγάστρου, που έχει επιφάνεια 11.000 τετραγωνικών σε κάθε πλευρά της στέγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ