Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Πυροσβεστική παρέμβαση της κυβέρνησης

Αύριο η συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τον Πατριάρχη στο Φανάρι

«Πυροσβεστική» πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου αναλαμβάνει εσπευσμένα η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως αποτελεί «μέρος του προβλήματος» με τη «μονομερή» υποστήριξη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία - που ας σημειωθεί πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Χριστόδουλου, που θέλει να μετριάσει το κόστος από τη διαφαινόμενη ρήξη με το Φανάρι - εκδηλώνεται με την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου στο Φανάρι, όπου την Πέμπτη το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το πλαίσιο και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό, αν και η κυβέρνηση δε φαίνεται να κάνει «πίσω», όσον αφορά στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για το διορισμό των τριών νέων μητροπολιτών (Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ελευθερούπολης). «Υπάρχουν σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες, δεν υπεισέρχονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Αυτές οι σκέψεις θα κατατεθούν», περιορίστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει καταλλαγή και συνεννόηση μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου που τον επισκέφθηκε χτες, να χαμηλώσουν οι τόνοι, διαβεβαιώνοντας ότι «σέβεται το Πατριαρχείο» και «θα βρούμε μια άκρη». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φέρει πιο κοντά» Χριστόδουλο και Βαρθολομαίο, χωρίς να υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, πάντως, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, «τηρώντας τους νόμους της ελληνικής πολιτείας». Κυβερνητικοί κύκλοι γνωρίζουν ότι η εφαρμογή των νόμων αποβαίνει υπέρ του Χριστόδουλου, αλλά αυτό δε φαίνεται να τους ενοχλεί ιδιαίτερα, επιβεβαιώνοντας έτσι την έμμεση πλην σαφή στήριξη της κυβέρνησης στον αρχιεπίσκοπο.

«Η Εκκλησία πρέπει να τηρήσει τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το Πατριαρχείο», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον Κ. Καραμανλή. Το θεσμικό πρόβλημα είναι η νομοθεσία που διέπει την ελληνική Εκκλησία, είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι η νομοθεσία αυτή είναι δεδομένη: Είναι η Πατριαρχική Πράξη και οι δύο νόμοι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, ο οποίος αναντιρρήτως πρέπει να τηρηθεί». Οσον αφορά στα «κανονικά εκκλησιαστικά θέματα» ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση ανάμεσα στο Πατριαρχείο και στην ελληνική Εκκλησία. Αυτά ας τα βρουν μεταξύ τους».

Χτες, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και αρχηγούς κομμάτων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο μητροπολίτης Εφέσου είπε ανάμεσα στα άλλα ότι κι από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης. Για το θέμα των Προεδρικών Διαταγμάτων είπε «ότι έχουμε κοινό νου να ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και τι δεν μπορεί που δεσμεύεται και που δε δεσμεύεται».

Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε πως ο ΣΥΝ «εκτιμά ότι η υπαγωγή Εκκλησιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δε σημαίνει αμφισβήτηση της ακεραιότητας και της ενότητας του ελληνικού κράτους, ούτε το αυτοκέφαλο της ελληνικής Εκκλησίας σημαίνει απόσχιση, αυτονομία και πλήρη ανεξαρτησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Συμπλήρωσε δε ότι «είναι προς το συμφέρον και της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού η ενίσχυση του κύρους και της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Σήμερα το πρωί, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η αντιπροσωπεία συναντάται με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ