Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ο Τσιγαρίδας περιγράφει τη συμμετοχή του

Το κομμάτι της συμμετοχής του στον ΕΛΑ, που αφορούσε στην έκδοση και κυκλοφορία της «Αντιπληροφόρησης», ανέπτυξε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος Χρήστος Τσιγαρίδας.

Χαρακτήρισε ανακρίβειες τα όσα υποστήριξε η Σ. Κυριακίδου, βασική μάρτυρας κατηγορίας, για την περιοδική έκδοση, λέγοντας πως η «Αντιπληροφόρηση» δεν ταυτιζόταν με τον ΕΛΑ. Αναφερόμενος στην κατάθεσή της, που περιέγραφε τον Χ. Κασίμη σαν άντρα αδύνατο, μέτριου αναστήματος και μελαχρινό, είπε ότι «είχε καστανόξανθα μαλλιά, ήταν ευτραφής και ψηλότερος από μένα». Σχολιάζοντας την κατάθεση Κυριακίδου, στο σημείο που αναφέρεται ότι είδε φωτογραφία του Κασίμη που τον έδειχνε πάνω σε ποδήλατο στο Παρίσι, υπογράμμισε πως «ήταν προβληματικός σαν συνεπιβάτης σε δίκυκλα, λόγω έλλειψης κάθε αίσθησης ισορροπίας». Το άλμπουμ που περιείχε φωτογραφίες του, για το οποίο η μάρτυρας έχει αναφερθεί ότι το είδε στο υπόγειο όπου τυπωνόταν η «Αντιπληροφόρηση», έχει κατασχεθεί στο σπίτι του, το οποίο ερεύνησαν οι διωκτικές αρχές μετά το θάνατό του στη συμπλοκή με αστυνομικούς στην ΑΕG το 1977. Είπε ακόμα ότι ο ΕΛΑ δεν αποδιοργανώθηκε μετά το φόνο του Κασίμη, κάτι που είχε υποστηρίξει η Κυριακίδου, αλλά συνέχισε τη δράση του.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στην «επιτροπή» στην οποία αναφέρθηκε η μάρτυρας, παρουσιάζοντάς τη σαν «διδασκαλείο του ΕΛΑ, σαν γιάφκα όπου καθοδηγητής ήταν ο χαρισματικός Κασίμης, συμμετείχαν εκπρόσωποι ή ηγετικά στελέχη γνωστών και ισχυρών τότε εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων και πλήθος ανένταχτων που ήθελαν να συμβάλουν στο κίνημα κοινωνικής αντίστασης». «Ο ρόλος μου στην επιτροπή ήταν ενός απλού μέλους μέχρι που συνάντησα τον Κασίμη στον τόπο μιας δουλιάς που έκανε, εντάχθηκα στον ΕΛΑ και ανέλαβα ουσιαστικότερο ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες στο μαζικό κίνημα, στην "Αντιπληροφόρηση", στην οργάνωση δυναμικού κοινωνικής αντίστασης».

Για τον Α. Κανά είπε ότι τον γνώρισε σε μια οικοδομή το 1977, «αμφιβάλλω αν τον σύστησα σε 3-4 μικροδουλιές στην Αθήνα», δυο δουλιές το 1983 και 1987 στην Κάλυμνο, ενώ από το 1990 διέκοψε κάθε επαφή μαζί του. Αναφέρθηκε σε δυο συναντήσεις που είχε με την Σ. Κυριακίδου το 2000. Στη δεύτερη πήγε παρά τις υποψίες «που είχα από την πρώτη συνάντησή μας, ότι προσπαθούσε να μου πάρει λόγια». Καταλήγοντας, είπε ότι ετοιμάζεται δεύτερη δίκη του ΕΛΑ και πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες δίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ