Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες

Για πάντα νέα

Ηρθε άνοιξη. Μεγάλωσαν οι μέρες, άνοιξε ο καιρός, ανοίγει η διάθεσή μας, αλλά και η όρεξη να ετοιμάσουμε τη βεράντα μας. Η πάνινη πολυθρόνα που βλέπετε είναι πάντα στη μόδα, είναι νέα και διαχρονική. Είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας και στο σπίτι μας. Σχεδιάστηκε στα 1933 στη Δανία από τον Μόγκενς Κοχ και κατέκτησε όλον τον κόσμο. Ωρα, λοιπόν, να την ξαναβάλουμε στη θέση της.

Για την επόμενη μέρα

Στα γρήγορα και στα πεταχτά ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικό βιβλίο της Βουτηρά «Το ψωμί». Ωραίες, έξυπνες και ταυτόχρονα ελληνικές ιδέες μας δίνει. Μα σήμερα, θα σταθούμε με το μπαγιάτικο ψωμί που η καταναλωτική κοινωνία το πετά την επόμενη κιόλας μέρα. Μην πετάτε το ψωμί. Φτιάξτε αυτό που λένε στη Μακεδονία «αυγοφέτες» και οι Πόντιοι «φελοτίγανον». Κόψτε το ψωμί λεπτές φέτες βουτήξτε στο χτυπημένο αυγό και τηγανίστε τες. Πασπαλίστε τις φέτες με ζάχαρη και κανέλα και σερβίρετέ το ζεστό.

Μπορείτε ακόμη να ντύσετε ένα μικρό βουτυρωμένο πιρέξ με φέτες από ψωμί, που του έχετε αφαιρέσει την κόρα και βουτήξτε στο γάλα. Γεμίστε το κοίλωμα με τριμμένα τυριά ανακατεμένα με μπόλικα μανιτάρια και κρεμμύδια, που τα έχετε προηγουμένως σοτάρει. Σκεπάστε τη γέμιση με άλλες φέτες ψωμιού, επίσης βουτηγμένες σε γάλα. Περιχύστε με ελάχιστο (μια ή δυο κουταλιές) λιωμένο βούτυρο και ψήστε το μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό με δυνατό μπρούσκο κόκκινο κρασί.

Ακόμη, ετοιμάστε ένα πρόχειρο φαγητό με μπαγιάτικο ψωμί που συνηθίζουν σε πολλές παραλλαγές στον Πόντο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, κυρίως στα νησιά, είναι η λαδοψιχιά. Δοκιμάστε τη σε μικρή ποσότητα, μαζί με ολόκληρες ψητές πατάτες. Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους και τηγανίστε το σε λίγο λάδι. Περιχύστε με σάλτσα ντομάτας, αφήστε να πάρουν βράση και πασπαλίστε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γαρνιτούρα σε ψητά κρέατα, για αλλαγή στις τηγανητές πατάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ