Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κάθε πράγμα στον καιρό του

Κάθε ασθένεια έχει και το διαιτολόγιό της, κάτι που φυσικά θα το ορίσει ο γιατρός, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πάντα εύκολες λύσεις για κάθε περίπτωση η έστω μια λύση για ορισμένες περιπτώσεις.

Γηρατειά και σωστή διατροφή: Τελικά πότε αρχίζουν τα γηρατειά κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει, άλλωστε η διαχωριστική γραμμή μεταξύ νεότητας και γήρατος δεν είναι εύκολη.

Γεγονός είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την ώριμη ηλικία - και αυτό ασαφές παραμένει - εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές οργανικές αλλαγές του γήρατος, που είναι περίπου οι εξής: Ελάττωση της δραστηριότητας και της σωματικής αντοχής, καθώς και η ελάττωση του βασικού μεταβολισμού. Ελάττωση των εκκρίσεων, ιδιαίτερα των ορμονικών και των γαστρικών, πράγμα που δυσκολεύει την πέψη. Αλλοίωση της λειτουργικής ικανότητας του ήπατος, ενώ παράλληλα περιορίζεται η έκκριση της χολής από τη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαταραχές στην πέψη των λιπών. Ατελής ικανότητα αποβολής των υπολειμμάτων ανταλλαγής της ύλης διά μέσω του νεφρού. Διαταραχές της λειτουργικής ικανότητας του παγκρέατος, με συνέπεια τη διαταραχή της ισορροπίας στην πέψη των υδατανθράκων. Αεροφαγία του βλεννογόνου των εντέρων, ατελείς πεπτικές επεξεργασίες και απεκκρίσεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι η ελλιπής αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών και η ατελής απορρόφηση των βιταμινών. Ατροφία του νευρικού συστήματος και προοδευτική ελάττωση της ελαστικότητας των μυών και των νευρομυϊκών αντιδράσεων, Βαθμιαία απώλεια όρασης, ακοής, μνήμης και πνευματικής αντοχής και μείωση της απορροφητικής ικανότητας του ασβεστίου.

Γι' αυτό η τροφή θα πρέπει να περιέχει: Ουσίες μεγάλης βιολογικής αξίας, δηλαδή να είναι πλούσιες σε λευκώματα και ασβέστιο. Νωπό γάλα, αποβουτυρωμένο γιαούρτι, τυρί, άπαχη μυζήθρα, συκώτι, σπλήνα, κρέας, ψάρι, μαύρο ψωμί και δημητριακά. Να μην περιέχει λίπη και λίγους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, αμυλώδη, πατάτες, γλυκίσματα). Να μην έχει πολύ αλάτι, σχεδόν καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύονται τα αλλαντικά. Να τρώει κανείς σε μικρότερες ποσότητες απ' όσο έτρωγε πριν από λίγα χρόνια και να κινείται όσο μπορεί περισσότερο. Και να θυμάστε πως ό,τι δεν κινείται... σκουριάζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ