Οι αλχημιστές είχαν ανακαλύψει ήδη τη μέθοδο της απόσταξης: Θέρμαιναν μια ουσία και απομάκρυναν τα πτητικά υλικά, έτσι ώστε να υγροποιηθούν σε ένα άλλο σημείο, αφήνοντας πίσω τους τα υλικά που ήταν διαλυμένα μέσα στην αρχική ουσία. Τελικά η μέθοδος της απόσταξης χρησιμοποιήθηκε και στα οινοπνευματώδη ποτά. Το 1300 ο Ισπανός αλχημιστής Αρνάου δε Βιγιανόβα έκανε απόσταξη κρασιού, παίρνοντας για πρώτη φορά μια ποσότητα καθαρής αλκοόλης. Το προϊόν της διεργασίας ήταν φυσικά το κονιάκ.
Αλχημιστές θα γίνουμε και εμείς σήμερα. Θα βάλουμε σ' ένα ποτήρι 3/4 Κονιάκ, 1/8 Κουραχάο, 1/8 χυμό γκρέιπ φρουτ και μερικές σταγόνες Αγκοστούρα. Θα τα ανακατέψουμε και θα τα γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού και λίγα κεράσια. Πώς το λένε αυτό που ετοιμάσαμε; Ιστ Ιντια. Μα δεν έχει και τόση σημασία η ονομασία. Η γεύση πάνω απ' όλα. Εις υγείαν!