Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προάσπιση του «καλού κλίματος»

Υποτονική, προκειμένου να προφυλάξει το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις προκλητικές δηλώσεις του υπαρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων περί «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο»!

«Δηλώσεις οι οποίες μάλλον υποδαυλίζουν τις συνομιλίες που έχουν γίνει, φυσικά δε βοηθούν στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων», ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου.

Μιλώντας προχτές σε συμπόσιο που οργάνωσε το τουρκικό επιτελείο, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Ιλκερ Μπάσμπουργκ είχε τονίσει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο, στα θέματα, δηλαδή, που σχετίζονται με τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, την ασφάλεια, τις μεταφορές και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών».

Μάλιστα, δέχτηκε προσφυγή της επίλυσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ τάχθηκε υπέρ της τακτοποίησης των «διαφορών» πριν από τον Δεκέμβρη! «Οπως κάθε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, έτσι και η Τουρκία θέλει, στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου, να επιλύσει με την Ελλάδα τα προβλήματα του Αιγαίου, ενώ σε περίπτωση μη επίλυσης πρέπει να δεχτούμε την προσφυγή σε άλλες μεθόδους λύσης, μεταξύ των οποίων είναι και το Διεθνές Δικαστήριο», είπε ο Τούρκος στρατηγικός, προσθέτοντας ότι «η επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν είναι όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, αλλά πρέπει να γίνει μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο άτυπος ελληνοτουρκικός διάλογος για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου συνεχίζεται, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. «Οι (ελληνοτουρκικές) συνομιλίες, συνεχίζονται, δεν έχουν διακοπεί, και για να συνεχίζονται σημαίνει ότι προχωρούν οι συζητήσεις και την κατάλληλη στιγμή θα γίνουν δηλώσεις», είπε ο Τούρκος υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ