Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κινήσεις διχοτόμησης

Διπλωματική επίθεση στα Ηνωμένα Εθνη άρχισαν Τουρκία και ψευδοκράτος, προκειμένου να πετύχουν τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης της διχοτόμησης, ενώ η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει να βασίζεται πολύ στις καλές κ' αγαθές Βρυξέλλες για να προστατευτεί το κράτος...

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού, Αγκυρα και Kατεχόμενα ενημερώνουν τους διπλωμάτες για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τερματιστεί η οικονομική και διπλωματική απομόνωση. Την ίδια ώρα η Τουρκία πραγματοποιεί επαφές με τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο δε αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους έχει ενημερώσει γραπτώς τις 192 αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Εθνη.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ στηρίζοντας τον «Αττίλα» αλλάζουν πολιτική σε ό,τι αφορά τη θεώρηση των λεγόμενων τουρκοκυπριακών διαβατηρίων. Η aμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι οι θεωρήσεις διαβατηρίων των Τουρκοκυπρίων θα ισχύουν για δύο χρόνια και για πολλαπλά ταξίδια. Μέχρι σήμερα οι θεωρήσεις αυτές ήταν για περίοδο έξι μηνών και μόνο για δύο ταξίδια. Κι αυτό «σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο εύκολη για τους Τουρκοκύπριους η μετάβαση από την Κύπρο στις ΗΠΑ».

Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες που θέλουν τη Βρετανία να ενεργεί για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη πληροφόρηση και υπενθύμισε ότι υπάρχουν κάποιες διεργασίες στην ΕΕ για εφαρμογή του κανονισμού διακίνησης προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

Απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου Ταϊβάν στην Κύπρο - το είχε υποστηρίξει ο Τούρκος πρωθυπουργός - αφού, όπως είπε, η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ και απολαμβάνει των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος και να λάβει μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με τη βούληση της κυβέρνησης αυτού του κράτους. Επίσης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα για να αντισταθεί εναντίον οποιωνδήποτε άλλων αποφάσεων είναι δυνατόν να ληφθούν.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά όχι μόνο δεν ενοχλείται, αλλά χαιρετίζει τη βοήθεια που θέλει να δώσει η διεθνής κοινότητα στους Τουρκοκύπριους. Εκείνο που μας ενοχλεί πραγματικά, εξήγησε, και θα το πολεμήσουμε, ώστε να μην περάσει ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε στην «έκθεση Ανάν» για το Κυπριακό (σσ: αναμένεται να κατατεθεί στον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες), είναι η προσπάθεια μέσω αυτής της κίνησης, να υποβαθμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αναβαθμιστούν οι αρχές του ψευδοκράτους.

Η ΕΕ, ανέφερε ακόμα ο Δ. Χριστόφιας, από την ώρα των δημοψηφισμάτων, άρχισε να αντιδρά με συναισθηματικό και εν πολλοίς άγαρμπο τρόπο, παραβιάζοντας ίσως και βασικές αρχές της ίδιας της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ