Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αφορμή την κηδεία του Ρίγκαν και τη συνάντηση Μπους - Πάπα

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας. "Η δέσμευσή του υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει βοηθήσει να αφήσουμε πίσω μας τον κομμουνισμό και την τυραννία", τόνισε ο Μπους σε σύντομη ομιλία του κατά τη διάρκεια ακρόασης που του παραχώρησε ο πάπας στο Βατικανό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα πως ο ποντίφικας "έδωσε στους άλλους το κουράγιο να νικήσουν το φόβο της αδικίας και της καταπίεσης". Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση ανάμεσα στον πάπα και τον Αμερικανό Πρόεδρο από το 2001, όταν ο Μπους ανέλαβε την εξουσία. Ο Μπους έδωσε στον πάπα το "μετάλλιο της ελευθερίας", την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στις ΗΠΑ σε πολίτες...».

Το παραπάνω τηλεγράφημα του ΑΠΕ και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε το γύρο του κόσμου πριν από λίγες μέρες, στις 4 Ιούνη του 2004.

Ακριβώς την επομένη, στις 5 Ιούνη 2004, ένα άλλο τηλεγράφημα των ειδησεογραφικών πρακτορείων έκανε επίσης το γύρο του κόσμου, αναγγέλλοντας το θάνατο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο Ρίγκαν πέθανε σε ηλικία 93 ετών, νικημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, νόσος που είχε προσβάλει τον εγκέφαλό του ενόσω ακόμη ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εγινε γνωστός, επίσης, από τις ταινίες γουέστερν όπου πρωταγωνιστούσε, αλλά και από τα «καρφώματα» κατά συναδέλφων του και το ρόλο χαφιέ που έπαιξε κατά τη μαύρη περίοδο του Μακάρθι στις ΗΠΑ. Για τους ρόλους του αυτούς, αλλά και για το μεγάλο αντικομμουνιστικό του μένος και το «στόχο ζωής του» για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και ειδικά της Σοβιετικής Ενωσης, η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ τον αντάμειψε με τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, την οποία αξιοποίησε για να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η βρώμικη επιχείρηση ανατροπής του σοσιαλισμού και τελικά ενός συνολικού πισωγυρίσματος της ανθρωπότητας στην πιο μαύρη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Τα δυο αυτά γεγονότα αυτών των ημερών (θάνατος Ρίγκαν και συνάντηση Πάπα με Μπους) κάνουν άκρως επίκαιρο ένα άρθρο που είχε γράψει ο αξέχαστος σύντροφός μας Θανάσης Παπαρήγας, το καλοκαίρι του 1992, με αφορμή ένα δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, με το οποίο έβγαινε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μια άγνωστη, σκοτεινή μέχρι τότε, πτυχή της οργανωμένης και σχεδιασμένης αντικομμουνιστικής δράσης, με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν, τη δεκαετία του 1980, τόσο η ηγεσία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ρ. Ρίγκαν, όσο και το Βατικανό υπό την ηγεσία του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

Το άρθρο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία ακριβώς γιατί γράφτηκε σε μια περίοδο (1992), όταν ακόμα ελάχιστα στοιχεία ήταν γνωστά από τη σχεδιασμένη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Βέβαια, έκτοτε έχουν δει το φως της δημοσιότητας πάρα πολλά ακόμα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και προβλέψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, οι οποίες περιέχονται και στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αυτό το άρθρο σήμερα αυτούσιο, ελάχιστη προσφορά στους αναγνώστες του, με χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία, έτσι όπως τα είδε και τα ανέλυσε από το 1992, η διεισδυτική ματιά του κομμουνιστή δημοσιογράφου, αξέχαστου συντρόφου Θανάση Παπαρήγα.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ