Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΚΚΕ

(Ελπίδας και πίστης διαδρομή)

ΕΙΝΑΙ χαρά, είναι ευτυχία ζωής να λογαριάζεις τη διαδρομή, να μετράς το χρόνο και να είσαι εξήντα τόσα χρόνια με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να βεβαιώνεις την πίστη και την ελπίδα σου, όπως τότε που 18χρονος αλώνιζες τις γειτονιές της αδούλωτης Αθήνας για να φέρεις στους πατριώτες, στους αγωνιστές, το ψηφοδέλτιο του ΕΑΜ.

ΜΕΓΑΛΗ κι αξέχαστη εκείνη η ώρα που αποκτούσαμε το εκλογικό δικαίωμα, κατακτημένο μέσα στον αγώνα. Ηταν τότε που στο Εθνικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι της νέας γενιάς, της ΕΠΟΝ. Και θα περνούσαν πολλά χρόνια για να ξανααποκτήσουν οι νέες και οι νέοι αυτό το δικαίωμα, που πήραν πανάξια στα χρόνια του ΕΑΜ.

ΕΚΕΙΝΟ το πρώτο εκλογικό βιβλιάριο ανοιχτό κι ασφράγιστο, όπως σε χιλιάδες άλλα, το Μάρτη του 1946, έγινε το «αποδεικτικό» για να κυνηγηθούν αργότερα αμέτρητοι αγωνιστές, που δεν είχαν τότε ψηφίσει. Κυνηγητά ατελείωτα μέχρι δευτέρας γενεάς...

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ, λίγους μήνες αργότερα, 1η Σεπτέμβρη 1946 το πλαστό δημοψήφισμα, που θα έφερνε πίσω τον επίορκο Γλύξμπουργκ.

ΚΑΠΟΙΕΣ φορές σ' αυτή την εξηντάχρονη πορεία δε χρειάστηκαν βιβλιάρια και εφορευτική επιτροπή. Ηταν στο Μακρονήσι στις 5 του Μάρτη 1950 που μας βρήκαν εξόριστους στο Σύρμα του ΒΕΤΟ που σταθήκαμε στην ουρά και ψηφίσαμε με κατάσταση και που το αποτέλεσμα, όταν έγινε γνωστό το βράδυ, έκανε τους «αναμορφωτές» μας να λυσσάξουν για τη χρεοκοπία που είχε πάνω στους φαντάρους η «αναμορφωτική» τους εργασία...

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ, λοιπόν, σήμερα. Με το κόκκινο ψηφοδέλτιο πίστης και ελπίδας, το ψηφοδέλτιο μιας ολόκληρης διαδρομής, μιας ζωής. Δεν υπάρχει αγώνας και δικαίωμα του λαού, στον οποίο να μην έχει βεβαιώσει το ΚΚΕ την αγωνιστική του παρουσία. Με το ΚΚΕ έχουν συνδεθεί οι μεγάλοι αγώνες για να προχωρήσει μπροστά η ζωή για να μην πέσουμε στο Μεσαίωνα.

ΑΓΩΝΕΣ για το ψωμί, αγώνες για τα μεροκάματα, τις συντάξεις, για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλεια. Το ΚΚΕ βρέθηκε πάντα μπροστάρης σ' όλους τους μεγάλους αγώνες, αλλά και «παρών» επίσης και στους αγώνες του σήμερα. Το ΚΚΕ μίλησε πάντα καθαρά και ξάστερα. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Και πάνω σ' αυτό το δρόμο περπατά...

ΣΤΗΝ κάλπη «παρών» κι ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, που έζησε με το ΚΚΕ τη μεγάλη εποποιία του αγώνα της λευτεριάς.

ΜΕ ΤΗΝ ψήφο μας στο ΚΚΕ να δώσουμε την απάντησή μας στους παραχαράκτες της ιστορίας μας, να δικαιώσουμε τις θυσίες και τα οράματα της γενιάς του ΕΑΜ, που 60 χρόνια εξακολουθεί να μένει προκλητικά ακόμη αδικαίωτη.

Η ΨΗΦΟΣ, που τούτη την ώρα ρίχνουμε στην κάλπη, είναι πράξη ευθύνης, είναι του νου αστραποβόλημα, είναι της ζωής βαθιά ενατένιση, είναι όλα αυτά μαζί. Η κόκκινη ψήφος, αυτή που δίνουμε στο ΚΚΕ, που μ' αυτήν θ' ανοίξουμε τους καινούριους δρόμους. Είναι ψήφος τόλμης και αρετής. Μ' αυτή την αίσθηση πάμε. Κι έτσι ψηφίζουμε.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ