Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Καταγγέλλουν τη σκόπιμη καθυστέρηση στην υπογραφή σύμβασης

Για απαράδεκτη και προκλητική καθυστέρηση των συζητήσεων για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο, για το έτος 2004, καταγγέλλουν τις εργοδοτικές οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου. Μια στάση, που ευνοεί η αδράνεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας και των εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία και δεν κατέληξε πουθενά. Οι εργοδοτικές οργανώσεις δε δέχονταν να συζητήσουν πριν από την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτική, ωστόσο, της κωλυσιεργίας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας είναι η δήλωση εκπροσώπων των εργοδοτών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ότι η Ομοσπονδία «δεν τους ενόχλησε ιδιαίτερα».

Με κοινό υπόμνημά τους, εκπρόσωποι των σωματείων: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, «Κωνσταντακάτου» και των επιχειρήσεων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εργοδοτών και της Ομοσπονδίας. Στο μεταξύ, χτες αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, προκειμένου να καθοριστεί η στάση τους το επόμενο διάστημα, απέναντι σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Με το υπόμνημά τους, τα σωματεία δηλώνουν στις εργοδοτικές οργανώσεις ότι «την αγανάκτηση των εργαζομένων στον κλάδο θα τη βρείτε σε οργανωμένη αντίσταση μπροστά σας γιατί: Εκμεταλλεύεστε την αναδρομικότητα των οικονομικών, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται, τόσο στις επιχειρήσεις στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία, όπου εκεί είναι ακόμα πιο έντονη η κατάσταση. Η συστηματική καθυστέρηση των συζητήσεων από τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας (620 ευρώ μεικτά) που υπογράφεται για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι σκοπίμως υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, προκειμένου να δημιουργείται τετελεσμένο αποτέλεσμα λόγω χρόνου και να μην υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης».

Τα σωματεία τονίζουν ότι η συζήτηση για την κλαδική σύμβαση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, δίνοντας στους εργαζόμενους ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια πετυχημένη εργατική απεργία (2019-03-29 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση από 47 σωματεία για τη ΣΣΕ (2013-12-03 00:00:00.0)
Απεργιακό μέτωπο σε Λογιστές και Φάρμακο (2008-05-31 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τις συμβάσεις (1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ