Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
ΝΑΤΟική κατοχή, αστυνόμευση, χαφιεδισμός, τεράστιο κόστος

Τις σοβαρότατες ανησυχίες του ΚΚΕ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Eurokinissi

Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ θα κοστίσει η περίφημη Ολυμπιακή «ασφάλεια», όπως δήλωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, περιγράφοντας και στηρίζοντας για μια ακόμη φορά την επιλογή της παραχώρησης αμυντικών καθηκόντων στο ΝΑΤΟ με τη δικαιολογία της ασφάλειας των Αγώνων. Επίσης, περιέγραψε μια ζοφερή κατάσταση αστυνόμευσης με τη χρήση ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε στη μετα-Ολυμπιακή χρήση των καμερών που έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα. Αποκάλυψε δε ότι στη διάρκεια των Αγώνων θα λειτουργεί μια τηλεφωνική γραμμή (1014), όπου καλούνται όλοι οι Ελληνες να γίνουν χαφιέδες, αναφέροντας οτιδήποτε ύποπτο πέφτει στην αντίληψή τους...

Οπως επισήμανε ο Γ. Βουλγαράκης, η συνδρομή του ΝΑΤΟ ζητήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους, επειδή η Ελλάδα δε χρειάζεται και δε διαθέτει την κατάλληλη υποδομή. Μάλιστα, περιέγραψε τη δράση του ΝΑΤΟ σε συγκεκριμένους άξονες: Εκανε λόγο για «επιτήρηση εναέριου χώρου με τα ραντάρ AWACS», τα οποία «θα ειδοποιούν τις αντίστοιχες αρχές για τις διαδικασίες πτήσεων», καθώς και για «θαλάσσιες περιπολίες έξω από τα χωρικά μας ύδατα» και την «αντιμετώπιση διαφόρων ραδιοβιοχημικών απειλών, που δεν έχουμε την εμπειρία και την υποδομή». Ειδικά για το τελευταίο θέμα, όπως είπε, «θα ασχοληθεί δύναμη η οποία εδρεύει στην Τσεχία». Επίσης, ο Γ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην «αύξηση των μυστικών πληροφοριών γιατί υπάρχουν χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραδοσιακή δυσκολία να ανταλλάσσει πληροφορίες. Με το ΝΑΤΟ διασφαλίζεται η ροή πληροφοριών». Τέλος, επισήμανε ότι η «συμμαχία» θα ασχοληθεί και με την «επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων». Συνολικά επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θέσει «ζήτημα διεθνούς συνδρομής» και αυτό «προκειμένου να είναι σε θέση να διορθώσει κενά που διαφάνηκαν μέσα από τις ασκήσεις ασφάλειας». Μίλησε για 32 πρωτόκολλα συνεργασίας με διαφορετικές χώρες. Οσον αφορά στο ρόλο του ελληνικού στρατού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι «ορθώς επιλέξαμε τη χρήση του ελληνικού στρατού αντί του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με τις κάμερες στο κέντρο της Αθήνας σημείωσε ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μετα-Ολυμπιακά», τονίζοντας ότι είναι «εγκληματικό λάθος να ξετοποθετηθούν αυτές οι κάμερες. Εχουν κοστίσει δισεκατομμύρια», αλλά πρέπει «να εξυπηρετούν την κυκλοφορία της πόλης και μόνο». Επίσης, χαρακτήρισε «προσωπικό-αρωγό στο κυρίως έργο της Ολυμπιακής Ασφάλειας» τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Οσον αφορά στο κόστος της Ολυμπιακής Ασφάλειας, ο Γ. Βουλγαράκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας ότι το «αρχικό κόστος ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ», όμως «το τελικό κόστος κανείς δεν το ξέρει, θα το μάθουμε ακριβώς μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων». Πρόσθεσε πάντως: «Εκτιμούμε ότι θα πάει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Τις σοβαρότατες ανησυχίες του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος. Ιδιαίτερα εστίασε στο θέμα της ΝΑΤΟικής συμμετοχής τονίζοντας ότι «επιτρέπουμε στο ΝΑΤΟ να έχει δικαιώματα εντός της χώρας μας» αναθέτοντάς του «αμυντικά καθήκοντα». Επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθεί τόσο η βάση της Σούδας όσο και τα συστήματα AWACS.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί ένοπλης «διεθνούς συνδρομής» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μετέφερε τον προβληματισμό που υπήρξε και σε πρόσφατο συνδικαλιστικό συνέδριο της Αστυνομίας σχετικά με το «αν θα μας προστατεύσουν ή θα μας εμπλέξουν».

Ιδιαίτερες ανησυχίες εξέφρασε ο Αντ. Σκυλλάκος σχετικά με τη χρήση του στρατού στην Ολυμπιακή Ασφάλεια σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να ανοίξουμε τέτοιο θέμα με τον στρατό». «Υπάρχει σκοπιμότητα» καθώς και σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη νομοθεσία και το Σύνταγμα, υπογράμμισε. Παράλληλα, άσκησε κριτική για την εμπλοκή των σωμάτων των ειδικών φρουρών επισημαίνοντας ότι η ΝΑΤΟποίηση, η στρατιωτικοποίηση και «εμπλοκή απλών πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας». Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα αν για τις δράσεις των υπηρεσιών ασφάλειας υπάρχει η άδεια της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ