Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδιο τρομοκρατίας

Για μία ολόκληρη σχεδόν βδομάδα η αμερικανική πρωτεύουσα, η Ουάσιγκτον, είχε μετατραπεί σε πόλη των εσχάτων ορίων. Ενα πραγματικό πολεμικό μέτωπο, όπου κυρίως το τελευταίο τριήμερο χιλιάδες αστυνομικοί, άνδρες της εθνοφρουράς, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, ελικόπτερα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των διαδηλωτών, αλλά ακόμη και των πολιτών, οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, είχαν ένα στόχο: Τον αποκλεισμό της πόλης από τους διαδηλωτές, με τον αποκλεισμό περισσότερων από 50 «στρατηγικών» οικοδομικών τετραγώνων για να αποτρέψουν την εισβολή των διαδηλωτών στα κτίρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου ελάμβανε χώρα η πρώτη Σύνοδος της νέας χιλιετίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το σχέδιο της αντιμετώπισης «της κοινωνικής ανυπακοής» είχε εκπονηθεί πολλές βδομάδες πριν, δεδομένου του φιάσκου που είχαν υποστεί οι αστυνομικές δυνάμεις στο Σιάτλ. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκαν για νέο και ειδικό εξοπλισμό των αστυνομικών. Σχεδόν 1.500 αστυνομικοί παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Δόθηκε άδεια μίας ημέρας για τη Δευτέρα σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, για να μην προσέλθουν στις εργασίες τους. Σταθμοί του τρένου, αλλά και του υπόγειου σιδηροδρόμου παρέμειναν κλειστοί επί διήμερου, ούτως ώστε να αποτραπεί η άφιξη νέων ομάδων διαδηλωτών, που θα έρχονταν να προστεθούν στους χιλιάδες που βρίσκονταν στους δρόμους.

Οταν οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν την Τρίτη (11/4), άρχισαν και οι σταδιακές συλλήψεις. Οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων πάνω από επτά ανθρώπους βάδιζε στους δρόμους της Ουάσιγκτον, υπόκεινταν στις ανακρίσεις των αστυνομικών που περιπολούσαν στους δρόμους και σε περίπτωση που κρίνονταν ύποπτοι προσάγονταν στην αστυνομία για ανακρίσεις.

Το αποκορύφωμα αυτών των «υπόγειων» ενεργειών έγινε το Σάββατο το πρωί, την παραμονή δηλαδή των μεγάλων διαδηλώσεων, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο κέντρο των διοργανωτών στο «Ocean/Lupis Convergence Center» στα βορειοδυτικά της πόλης. Δεκάδες μέλη των ειδικών μονάδων καταστολών, τελείως προσχηματικά - λέγοντας ότι υπάρχει ένταλμα έρευνας - εισέβαλαν στο κέντρο οργάνωσης και υποδοχής των διοργανωτών και συνέλαβε εκατοντάδες που βρίσκονταν μέσα και σχεδίαζαν την υποδοχή των ομάδων των διαδηλωτών, καθώς και την ενημέρωσή τους και την προετοιμασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την έφοδο η αστυνομία, εκτός των αθρόων συλλήψεων, προχώρησε και στην κατάσχεση όλου του έντυπου υλικού, των πανό, των προμηθειών, ακόμη και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών που ήταν κομμένα στη μία τους βάση για να χρησιμοποιούνται στο ανακάτεμα των χρωμάτων, γεγονός ύποπτο που ο υπαρχηγός της Αστυνομικής Δύναμης της Ουάσιγκτον Τέρι Γκάινερ το θεώρησε ότι «μοιάζει με κοκτέιλ Μολότοφ»!

Το ίδιο απόγευμα η αστυνομία σε μία πρώτη επίδειξη δύναμης συνέλαβε 637 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και η φωτορεπόρτερ της «Ουάσιγκτον Ποστ» Κάρολ Γκούζι, η οποία έχει βραβευτεί τρεις φορές με βραβεία Πούλιτζερ. Αιτιολογικό των συλλήψεων: Διαδήλωση χωρίς τη σχετική άδεια!

Την Κυριακή, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, για να διαλύσουν τη διαδήλωση μπροστά από τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 2.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, «καπνογόνα» και «σπρέι πιπεριού» και ένα κοκτέιλ «πιπεριού και ξιδιού», που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις. «Στόχος μας ήταν να αποτρέψουμε πράξεις βανδαλισμού και βίας» θα τονίσει ο αρχηγός της αστυνομίας Ράμσεϊ. Η πόλη πια ήταν στα χέρια της αστυνομίας, καθώς ολόκληρη την ημέρα ελικόπτερα της αστυνομίας περιπολούσαν πάνω από το χώρο των 50 και οικοδομικών τετραγώνων και τα πληρώματά τους έλεγχαν από αέρος τις κινήσεις των διαδηλωτών. Στο έδαφος «φάλαγγες» αστυνομικών, αμήχανοι τουρίστες από μακρύτερα, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρακολουθούσαν και αυτοί τα τεκταινόμενα. Η αστυνομία, οι άδειες των μελών της οποίας ήδη ανακλήθηκαν, διέκοψε την κυκλοφορία σε τρεις σταθμούς του υπογείου σιδηροδρόμου, επιδιώκοντας να παρεμποδίσει τη διείσδυση μαχητικών διαδηλωτών στις τάξεις της.

Ανάλογο σκηνικό επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα. Το σχέδιο είχε «επιτυχία» και από κοντά το παρακολούθησαν αστυνομικοί αρχηγοί από πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως της Βοστόνης, του Σαν Φραντσίσκο, του Λος Αντζελες και άλλων, προκειμένου να είναι και αυτοί έτοιμοι για τις επόμενες κινητοποιήσεις που έρχονται...


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ