Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο νέος παράδεισος των ναρκεμπόρων

Οι έμποροι ναρκωτικών σε όλη την υφήλιο δύσκολα κρύβουν τη χαρά τους, καθώς οι δυνατότητες που τους προσφέρει η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η παγκοσμιοποίηση πολλαπλασιάζει τα κέρδη τους, τους κάνει να θησαυρίζουν και μάλιστα να θεωρούνται πια επενδυτές και φυσικά απόλυτα νόμιμοι, πουλώντας το θάνατο! Για ποιο λόγο; Τώρα πια το ξέπλυμα χρήματος γίνεται πολύ εύκολα, στις ανοιχτές αγορές για όσους έχουν το ρευστό και επιθυμούν να συνεισφέρουν τον οβολό τους!

«Περίπου 350 έως 400 δισ. δολάρια που προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών έχουν ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία για το 1999», τονίζεται πολύ χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση του «Παρατηρητηρίου για τη Γεωπολιτική των Ναρκωτικών» (GDW) και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη στην έδρα της οργάνωσης στο Παρίσι και για την οποία, περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη, ερευνητές και κοινωνικοί λειτουργοί συνέβαλαν για να συγκεντρωθούν αυτά τα στοιχεία.

Το κύριο συμπέρασμα που συνάγεται, βάσει των ερευνών, είναι ότι τα μυθικά ποσά, που εισρέουν στις ανά τον κόσμο χρηματαγορές και προέρχονται από το φονικό και ύπουλο ναρκεμπόριο, βρίσκουν πια διέξοδο, εξαιτίας του ολοκληρωτικού ανοίγματος των οικονομικών συνόρων και των συνεχών αυξανόμενων ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται ότι μέρος των χρημάτων αυτών διοχετεύεται με συγκεκριμένο σχέδιο, για να μπορεί να στηρίξει οικονομικά και κατ' επέκταση να χρηματοδοτηθούν τα οπλοστάσια «στρατών» σε όλες τις περιοχές του κόσμου που υπάρχουν εξεγερσιακές καταστάσεις ακόμη και εμφύλιοι πόλεμοι.

Ολη η υδρόγειος στην υπηρεσία τους

Συγκεκριμένα η έκθεση υποστηρίζει ότι η παραγωγή ναρκωτικών όχι μόνο γνώρισε αύξηση σε χώρες που θεωρούνται παραδοσιακά «παραγωγές χώρες», όπως η Κολομβία και το Αφγανιστάν, αλλά έχει διαχυθεί και σε νέες περιοχές και ηπείρους, περιλαμβανομένης και της Αφρικής, όπως το Κογκό και την Κένυα.

Σε χώρες σαν και αυτές, όλο και μεγαλύτερα ποσά εισρέουν στις εγχώριες αγορές, για να ξεπλυθούν που τελικά καταλήγουν στις τσέπες της οικονομικής ελίτ, με αποτέλεσμα τον υπερπλουτισμό της και την υπερεκμετάλλευση όλου του πληθυσμού που καταλήγει να διαβιώνει στην απόλυτη φτώχεια. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που για την προσμονή του κέρδους έχουν σπείρει τους καρπούς των εμφύλιων και φυλετικών συγκρούσεων τα τελευταία 15 χρόνια, προκειμένου να δημιουργείται η κατάλληλη «ατμόσφαιρα» για την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία. Επίσης, σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση της GDW, οι αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών γίνονται ένας «πραγματικός παράδεισος» για το ξέπλυμα χρημάτων, εξαιτίας των μη περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Οργανωμένα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών που έχει τη βάση τους και την έδρα των επιχειρήσεών τους στο βόρειο ημισφαίριο κάνουν ευρύτατη χρήση των τραπεζών του Νότου, καθώς αποτελούν «παράδεισο» χωρίς δασμούς και νομικές διατυπώσεις και τυπικότητες για να μπορούν «να εκκαθαρίσουν» τα «βρώμικα» χρήματά τους.

«Εγκληματικές οργανώσεις, και ειδικότερα η ρωσική μαφία, χρησιμοποιεί τα νησιά του Ειρηνικού, Μάρσαλ, Νιούε, Σαμόα και κυρίως το Βάνατου, σαν παραδείσους ξεπλύματος χρήματος», τονίζεται στην έκθεση και ακόμα πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι βαρόνοι των ναρκωτικών, τόσο από το Νότο όσο και από το Βορρά, επενδύουν τα παράνομα κέρδη τους στις νότιες αγορές, από χρυσό και διαμάντια έως καφέ, κακάο ακόμη και αγορά επιχειρήσεων που κάποτε ανήκαν στο δημόσιο τομέα και μάλιστα με την αρωγή ή την ανοχή κυβερνήσεων και αξιωματούχων.


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ