Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 22 του Απρίλη συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν. Σε πολλά μέρη της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στα μνημεία του ηγέτη του προλεταριάτου. Στη Μόσχα, το πρωί, συγγενείς του Λένιν, ηγέτες των Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων αριστερών οργανώσεων και κινημάτων κατέθεσαν στεφάνια και ανθοδέσμες στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, αποδίδοντας φόρο τιμής στο δημιουργό του πρώτου στον κόσμο κράτους των εργατών και των αγροτών.

«Το μεγαλείο του Λένιν δεν έσβησε με τα χρόνια. Δεν το κηλίδωσαν ούτε οι ψευτοεπιστημονικές "έρευνες" ορισμένων "ιστορικών", ούτε η περασμένη δεκαετία του αχαλίνωτου αντικομμουνισμού. Οι "μεταρρυθμιστές" και οι "διπρόσωποι" δεν κατόρθωσαν να υπερνικήσουν τη μεγαλοφυή λενινιστική κληρονομιά. Αυτή μας βοηθάει και σήμερα να αντέξουμε στις δύσκολες μάχες με κείνους που προσπαθούν να οπισθοδρομήσουν τη Ρωσία. Μας εμπνέει τη βεβαιότητα για το μέλλον της ενιαίας και σοσιαλιστικής Ρωσίας. Και μαζί μας, σε πείσμα όλων των ανέμων της ρωσικής ιστορίας, στον 21ο αιώνα, στη νέα χιλιετία, με σταθερό βήμα βαδίζει ο πάντα ζωντανός Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν», αναφέρεται στη δήλωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Την Παρασκευή το βράδυ το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε στη Μόσχα πανηγυρική συγκέντρωση προς τιμήν της 130ής από τη γέννηση του Λένιν.

Κατά παράδοση, αυτές τις απριλιάτικες μέρες, τα παιδιά έμπαιναν στην παιδική κομμουνιστική οργάνωση - στην Πιονιέρικη Οργάνωση «Β. Ι. Λένιν». Και τώρα αυτή η παράδοση συνεχίζεται. Στη γενέτειρα του Λένιν, την πόλη Ουλιάνοφσκ, διοργανώθηκαν Μέρες του Λένιν. Στις 18 του Απρίλη στην αίθουσα τελετών του Ιστορικο-πολιτιστικού Κέντρου Λένιν της πόλης Ουλιάνοφσκ 20 παιδιά από το χωριό Κράσνι Γουλιάι και 30 παιδιά από το χωριό Σολντάτσαγια Τάσλα φόρεσαν την κόκκινη γραβάτα του πιονιέρου. Την Παρασκευή, 21 του Απρίλη, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συγκέντρωση πολιτών του Ουλιάνοφσκ. Στις αρχές αυτής της βδομάδας έγινε στην ίδια πόλη η επιστημονική σύνοδος «Ο Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν και τα σύγχρονα προβλήματα της κρατικής οικοδόμησης», στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες, φοιτητές, εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων και κινημάτων. Το Σάββατο, στο μνημείο του Λένιν στην κεντρική πλατεία του Ουλιάνοφσκ, που φέρει το όνομά του, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια καθοδηγητές της περιοχής, κομμουνιστές, βετεράνοι του πολέμου, συνταξιούχοι και άλλοι πολίτες. Στο Ιστορικο-πολιτιστικό Κέντρο του Ουλιάνοφσκ άνοιξε η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Ανοιξη στο Σιμπίρσκ», αφιερωμένη στα παιδικά χρόνια του Λένιν.

Για πρώτη φορά στη μετασοβιετική Ρωσία το υπουργείο Πολιτισμού επιχορήγησε τη διεξαγωγή, στο αναμνηστικό σύμπλεγμα Γκόρκι Λένινσκιε κοντά στη Μόσχα - μέρος όπου ο Λένιν πέρασε την τελευταία περίοδο τη ζωής του - τη Σύνοδο των εργαζομένων στα Μουσεία Λένιν. Συμμετείχαν εργαζόμενοι του Κεντρικού Μουσείου «Β. Ι. Λένιν» (παράρτημα τώρα του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου), του Αναμνηστικού Συμπλέγματος Ουλιάνοφσκ, του Μουσείου Λένιν της πόλης Καζάν, όπου ο Λένιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ