Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αυξήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες

Κόντρα στο «ρεαλισμό» της υποταγής, η πρόταση για τις αυξήσεις στη νέα ΕΓΣΕΕ

Μια πρόταση, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στη βάση της σταθερής απασχόλησης, του σταθερού και καλού εισοδήματος, της σίγουρης και καλής ασφάλισης και σύνταξης, θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιείται αύριο, με κύριο αντικείμενο την πρόταση της Συνομοσπονδίας για την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2000.

Η εισοδηματική πρόταση του ΠΑΜΕ, την οποία θα αναπτύξουν τα στελέχη της ΔΑΣ, προβλέπει κατώτερο μεροκάματο 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 200.000 δρχ.

Οπως τονίζεται από το ΠΑΜΕ, «η λογική αυτής της πρότασής μας στηρίζεται στην ανάγκη μιας τετραμελούς οικογένειας που για ενοίκιο, διατροφή, φροντιστήρια, ένδυση και κοινόχρηστα, χρειάζεται πάνω από 450.000 δρχ. το μήνα, χωρίς να έχει δικαίωμα στην ψυχαγωγία, στην άθληση και στον πολιτισμό».

Η αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο αδράνειας της ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της και ενώ τα προβλήματα των εργαζομένων, τόσο από την άσκηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όσο και από τις πιέσεις των εργοδοτών και την ασύδοτη καταπάτηση νόμων και συλλογικών συμβάσεων, πολλαπλασιάζονται.

Σ' αυτή την αδράνεια, στη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, απαντούν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα με μια σειρά από κινητοποιήσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας, που διοργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, από Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στα πλαίσια αυτά, συνεδριάζει το Σάββατο και η πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, η οποία θα εκτιμήσει την πορεία του Μετώπου από την ίδρυσή του στις 3 Απρίλη και θα χαράξει τις προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά των άλλων παρατάξεων στη ΓΣΕΕ, η πρόταση της ΠΑΣΚΕ, έτσι όπως παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, είναι «κομμένη και ραμμένη» στη λογική του «ρεαλισμού» και του εφικτού της ταξικής συναίνεσης. Η πρόταση της ΔΑΚΕ, σύμφωνα με αναφορές στελεχών της, εστιάζει στην «καινοτόμο» ιδέα της συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται! Η Αυτόνομη Παρέμβαση, πρότεινε πρόσφατα 7.500 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 165.000 δρχ. μισθό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ