Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΤ
Χαρίζουν τα χρέη των εφοπλιστών

Μετά τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα κυβερνητικά επιτελεία «μαγειρεύουν» νέες ρυθμίσεις, που απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Νέο πλήγμα στο ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να προσφέρει μια ακόμα εκδούλευση στους εφοπλιστές. Στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, το 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έχει τον τίτλο «έγκριση σχεδίου διάταξης» και αφορά την υποβολή προς το ΥΕΝ σχεδίου τροπολογίας, που θα προβλέπει την κατάργηση του προστίμου 3% που καταβάλλουν όσες εταιρίες χρωστάνε στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων! Είναι εξόφθαλμο ότι πρόκειται για ρύθμιση «μαγειρεμένη» από τα κυβερνητικά επιτελεία, η οποία επιχειρείται να φανεί ως πρόταση της διοίκησης του ΝΑΤ.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι οφειλές των εφοπλιστών ειδικά των ακτοπλοϊκών και τουριστικών, προς το ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών έχουν χτυπήσει κόκκινο. Απόδειξη αποτελεί ότι στην ίδια συνεδρίαση της διοίκησης θα συζητηθούν οι προκλητικές αξιώσεις εφοπλιστών να εξασφαλιστεί ελευθεροπλοΐα σε πλοία τους, που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς τα Ταμεία, ή να τους ρυθμιστούν τα χρέη. Για παράδειγμα, η εταιρία WAVELORB Navication που διαχειρίζεται το επιβατηγό - τουριστικό πλοίο «POLARIS» με επιστολές της προς το ΝΑΤ έχει αμφισβητήσει τις οφειλές της για το συγκεκριμένο πλοίο που είναι 774.544,18 ευρώ προς το ΝΑΤ και το ΚΑΕΟ, ενώ τώρα ζητά ρύθμιση των χρεών.

Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και η εταιρία «Κρουαζιέρες Σαρωνικού», της οποίας οι οφειλές για το πλοίο «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» από ανεξόφλητα ναυλολόγια και ΚΑΕΟ ξεπερνούν συνολικά τα 400.000 ευρώ! Ρύθμιση των οφειλών του προς το ΚΑΕΟ ζητά και η G.A FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου.

Να σημειωθεί ότι ήδη η πλειοψηφία της διοίκησης, με άνωθεν εντολή φρόντισε να ρυθμίσει τα χρέη του εταιρικού σχήματος ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ, δηλαδή του Ι. Βαρδινογιάννη προς το ΚΑΕΟ για το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» ύψους 302 χιλ.ευρώ, ενώ συνολικά από το 2000 μέχρι και σήμερα το «σχήμα» οφείλει προς το ΚΑΕΟ 3,5 εκατομμύρια ευρώ! Ακόμα οφείλει προς τους ναυτεργάτες τόσο του εν λόγω πλοίου όσο και των «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ» - που βρίσκονται από τον Απρίλη παρατημένα στο μόλο Δραπετσώνας - μισθούς από τον Φλεβάρη, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και την άδεια του 2003 και επιπλέον έχει εγκαταλείψει τα πληρώματα των δύο πλοίων χωρίς νερό και τροφή!

Γι' αυτό χτες ναυτεργάτες των πλοίων αυτών, κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία θα συζητηθεί στις 5 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ, σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση έχει ζητήσει με επιστολή του να απορριφθεί «καθολικά» η πρόταση για το σχέδιο της τροπολογίας και να συγκροτηθεί επιτροπή με υπαλλήλους του ΝΑΤ για τον έλεγχο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, προκειμένου να εισπραχθούν όλα τα ποσά που οφείλονται από εταιρίες προς το ΚΑΕΟ. Ακόμα, ο συνδικαλιστής, ζητά να γίνει ειδική συνεδρίαση για τον έλεγχο των οφειλών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων προς το ΚΑΕΟ. Τέλος, να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του ΝΑΤ που ξεπερνούν τις 100 και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα της μηχανοργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ