Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ακριβότερη η υγεία για τα λαϊκά στρώματα

Υποκριτική συμφωνία κυβέρνησης - φαρμακοβιομηχάνων για πάγωμα των τιμών για ένα εξάμηνο

«Μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις, μέχρι και κατά 40% στα φάρμακα, που προώθησαν και επέβαλαν οι μεγαλοφαρμακοβιομήχανοι με την απόφαση της κυβέρνησης, η υγεία γίνεται ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα» τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), που έχει τον τίτλο: «"Φαρμάκι οι τιμές στα φάρμακα". Αγώνας για δωρεάν πρόσβαση των εργαζομένων στην υγεία και στο φάρμακο».

«Με τις αναδιαρθρώσεις, συνεχίζει το ΠΑΜΕ, και ιδιωτικοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με τη στήριξη της ΝΔ στον τομέα της περίθαλψης και τώρα με τις, σε πολλές περιπτώσεις, απρόσιτες τιμές των φαρμάκων, το κεφάλαιο αξιοποιεί γενικά τον τομέα της υγείας ως "φιλέτο" για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του. Για την εργατική τάξη όμως και για όλους τους εργαζόμενους είναι πρωταρχικό δικαίωμα στην απρόσκοπτη δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους τομείς της υγείας και του φαρμάκου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να διεκδικήσουν αποφασιστικά και να συμβάλουν με την πάλη τους στη δημιουργία των προϋποθέσεων για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, δωρεάν φάρμακο, κρατική βιομηχανία φαρμάκου - περιουσία του λαού».

Μνημόνιο με φαρμακοβιομήχανους

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις απ' τις αυξήσεις, που φτάνουν μέχρι και 40% σε 447 - κυρίως αντίγραφα - φάρμακα, η κυβέρνηση προχώρησε χτες σε συμφωνία με τους φαρμακοβιομηχάνους για το πάγωμα των τιμών των ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων για ένα εξάμηνο.

Η συμφωνία έγινε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη, στην οποία συμμετείχαν ο Δ. Βαγιωνάς και Β. Κοντοζομάνης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αντίστοιχα, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Στη σύσκεψη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, ο ΣΦΕΕ αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργού Υγείας για τη «σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και του ΣΦΕΕ». «Ως πρώτο βήμα, συνεχίζει, υλοποίησης αυτής της κοινής απόφασης συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών το πάγωμα των τιμών των ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων για ένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου, μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά και κοινωνικούς εταίρους, θα καθοριστεί σταθερό πλαίσιο - πενταετίας - φαρμακευτικής πολιτικής».

Οι μετά το εξάμηνο εξελίξεις περιλαμβάνουν πολλά σενάρια, όπως καινούριο τρόπο τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, κατάργηση της λίστας κλπ. Στο ερώτημα πάντως αν θα γίνουν νέες ανατιμήσεις, καλά πληροφορημένες πηγές δεν απαντούσαν κατηγορηματικά όχι και οποιοδήποτε μέτρο της κυβέρνησης το συνέδεαν με τα αποτελέσματα του περίφημου διαλόγου.

Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπεί 62 φαρμακευτικές - κυρίως πολυεθνικές - επιχειρήσεις και κατέχει το 90% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Οι «αμιγώς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες» - 33 σε αριθμό - εκπροσωπούνται απ' την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και κατέχουν το 9,8% της αγοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρης στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων σε βάρος των λαϊκών αναγκών (2023-02-18 00:00:00.0)
Πελάτες (2019-03-13 00:00:00.0)
Τσακίζει την περίθαλψη γιατί βλέπει «κακώς κείμενα» και «σπατάλες» (2012-07-18 00:00:00.0)
Σημαντικές αυξήσεις τζίρων και περιθωρίων (2009-02-25 00:00:00.0)
Αντί για κοινωνικό αγαθό, εμπόρευμα θησαυρισμού για τα μονοπώλια (2007-11-18 00:00:00.0)
Φαρμακερές προσεγγίσεις (1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ