Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θα παλέψουμε να σωθεί ο κινηματογράφος»

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου» και δημοτικός σύμβουλος, σημείωσε: «Βρισκόμαστε, ουσιαστικά, στο "κατώφλι" της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ζωγράφου με τη "Village", για την εκχώρηση, συνολικά, της λειτουργίας, του προγραμματισμού, αλλά και του ρόλου του κινηματογράφου "Αλέκα", στο συνολικό "πολιτιστικό" σχεδιασμό της πολυεθνικής εταιρίας. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί μια πράξη συνολικής εκχώρησης δημοτικής περιουσίας σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, συνιστά, ουσιαστικά, απώλεια ενός "μοχλού" πολιτιστικής παρέμβασης του δήμου και υποταγής αυτής της συγκεκριμένης και μοναδικής πολιτιστικής υποδομής που έχει ο Δήμος Ζωγράφου, στους σχεδιασμούς της συγκεκριμένης εταιρίας.

Αποτελεί ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτιστική παρέμβαση η διοίκηση του δήμου, στο ρυθμό των υπαγορεύσεων που έχουν οι μεγάλες εταιρίες. Η δημοτική διοίκηση καταναλώνει όλη τη δραστηριότητα, ευρηματικότητα και φαντασία της στο να εκχωρεί αυτή την υποδομή στις ιδιωτικές εταιρίες. Εμείς, σαν "Δημοτική Πρωτοβουλία", στιγματίζουμε και καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την πράξη δε θα μπορούσε να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου εάν δεν είχε τη θερμή συνηγορία των συνδυασμών της λεγόμενης "μείζονος αντιπολίτευσης". Η πάλη για να διασωθεί ο κινηματογράφος θα συνεχιστεί από μέρους μας. Θα καυτηριαστεί και θα στιγματιστεί αυτή η πράξη στο λαό του Ζωγράφου, καθώς όλα αυτά γίνονται με αθέατες διαδικασίες, πίσω από τις πλάτες και του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, με διαδικασίες "εχεμύθειας" με τα στελέχη της συγκεκριμένη πολυεθνικής.

Ο κινηματογράφος "Αλέκα" είναι η μοναδική πολιτιστική υποδομή του δήμου. Δεν έχει ούτε αίθουσα εκδηλώσεων, ούτε αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για να κάνει τις εκδηλώσεις του ο δήμος καταφεύγει σε ξενοδοχεία και πανεπιστήμια. Η χρήση λοιπόν του κινηματογράφου θα υποταχθεί στους σχεδιασμούς της εταιρίας και ο δήμος θα είναι ουσιαστικά ένας "παρίας" που θα εκλιπαρεί για κάποια πρωινά για τις εκδηλώσεις του. Εννοείται ότι εξοβελίζονται όλοι οι μαζικοί φορείς της πόλης από αυτή τη χρήση. Επιπλέον, χάνεται η δυνατότητα του δήμου να καλλιεργήσει την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και να προβάλλει ένα άλλο, ποιοτικό σινεμά, παρά το ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός που θα αποφασίζει για το ποια ταινία θα δούμε, θα είναι το κυρίαρχο εμπορικό κύκλωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ