Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
700 «Νύφες» στο δικό τους «ταξίδι»

Μια ιστορία για δυνατά συναισθήματα είναι η καινούρια ταινία του Παντελή Βούλγαρη, του μάστορα της αφήγησης, με τίτλο «Οι Νύφες», το χρονικό 700 κοριτσιών, που το 1922 πήγαν για να παντρευτούν στην Αμερική. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Χανιώτισσα συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, της οποίας τη διεθνή διανομή και την επιμέλεια της παραγωγής έχει αναλάβει η «Cappa Productions» του Μάρτιν Σκορτσέζε, ενώ η «Cinegram» της Δέσποινας Μουζάκη ανέλαβε την ψηφιακή επεξεργασία της, με την επίβλεψη του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη. Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης. Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου. Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος. Σκηνογράφος: Δημήτρης Κατσίκης. Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα - Δαμιανός Ζαρίφης.

Μια «καραβιά» νύφες

Ο Αμερικανός φωτογράφος Νόρμαν Χάρις, αφού όργωσε επί δύο χρόνια τη Μικρά Ασία, πρέπει να τα μαζέψει και να φύγει. Οι αμερικανικές εφημερίδες με τις οποίες συνεργάζεται απορρίπτουν τις φωτογραφίες του από τα πεδία των μαχών.

Την ίδια εποχή στη Σαμοθράκη η μοδίστρα Νίκη ετοιμάζει το μπαουλάκι της για το Σικάγο. Πρέπει να παντρευτεί τον Πρόδρομο, ένα ράφτη που δεν έχει δει ποτέ, στη θέση της μεγαλύτερης αδελφής της που δεν άντεξε την ξενιτιά και γύρισε κακήν κακώς.


Ο Νόρμαν και η Νίκη ταξιδεύουν στο ίδιο καράβι. Εκείνος στην Α΄ θέση, εκείνη στη Γ΄, μαζί με άλλες 700 «νύφες» της φωτογραφίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αρμενία. Ολες κουβαλούν τη φωτογραφία ενός άγνωστου γαμπρού και το νυφικό τους στο βαλιτσάκι. Μερικές μεταναστεύουν μέσω πρακτορείων, άλλες μέσω ορφανοτροφείων ή εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Μια καραβιά νύφες. Μια κιβωτός πολιτισμού και χρωμάτων από την ταραγμένη, πολύπαθη περιοχή. Τα μελαγχολικά μάτια των γυναικών, η αλήθεια στα πρόσωπά τους, το ήθος, η αγριάδα, η προσδοκία, κάνουν τον Νόρμαν να θέλει να τις φωτογραφίσει. Η Νίκη, η ράφτρα που δουλεύει για το μεροκάματο στη διάρκεια του ταξιδιού, τον αναστατώνει. Σιγά σιγά γνωρίζονται και ερωτεύονται.

Η φίλη της Νίκης, Χαρώ, ο νταβατζής Καραμπουλάτ, η διάσημη χειρομάντης Εμινέ, ο καπετάνιος του υπερωκεάνιου, η γεροντοκόρη συνοδός ορφανών από την Ηπειρο, δεσποινίς Καρδάκη, η έφηβη Ρωσίδα Ολγκα, ο νεαρός καμαρότος Νικόλας, η Αμερικανίδα χορογράφος Μάριον, όλοι κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες που διασταυρώνονται, εν πλω, με τον κρυφό έρωτα της Νίκης και του Νόρμαν, ενός έρωτα κόντρα στα «πρέπει» της εποχής.

Ενα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση

Παράλληλα, το εσωτερικό ταξίδι των ανθρώπων που περνούν από τα σαράντα κύματα της αγωνίας, της αμφιβολίας, του θάρρους, της παραίτησης, της ελπίδας.

Ο κλειστός, σκοτεινός και σιωπηλός κόσμος της Γ΄ θέσης αποτυπώνει την ένταση των αισθημάτων που φουντώνουν, την ταλάντευση ανάμεσα στην παλιά ζωή που μένει πίσω και στην καινούρια που περιμένει μπροστά.

Στην αποβάθρα της Νέας Υόρκης, ο Πρόδρομος και οι εκατοντάδες γαμπροί αδημονούν. Συναντήσεις, ευφορία, απογοήτευση, αποχαιρετισμοί. Ο Νόρμαν και η Νίκη σ' ένα παράφορο αγκάλιασμα καλούνται να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νύφες» (2004-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ