Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικά «ταξίδια»

Ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου, μια από τις σημαντικότερες και εκφραστικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, καταθέτει το διπλό άλμπουμ με τίτλο «Τα ζωντανά», κομίζοντας τραγούδια και ατμόσφαιρα από ζωντανές εμφανίσεις του, μαζί με το σχήμα «Λαϊκεδέλικα» και την εξαιρετική Μάρθα Φριντζήλα, στο τραγούδι. Δεκαεννέα τραγούδια, στην πλειοψηφία τους γνωστά από τη μέχρι τώρα δισκογραφία του Λαρισαίου δημιουργού, συνθέτουν το υλικό της έκδοσης, που απέχει πολύ από τις εμπορικές συνταγές των σουξέ. Τα «Ζωντανά» περιλαμβάνουν αποσπάσματα από τα άλμπουμ του «Στην Ανδρομέδα και στη Γη», «Λάφυρα», «Της Αγάπης Γερακάρης», «Βραχνός Προφήτης», «Αγρύπνια», καθώς και το τραγούδι των Clash «The Guns of Brixton». Δεν ξέρω αν ο ακροατής μπορεί να γευτεί εξ ολοκλήρου τη μαγεία των συναυλιών του Θ. Παπακωνσταντίνου - εξάλλου κάθε συναυλία του είναι μια μοναδική, ξεχωριστή εμπειρία. Σίγουρα όμως, ακούγοντας το άλμπουμ μπορεί να αποκομίσει μια σφαιρική αντίληψη της δημιουργίας του και να παραδοθεί στους εξαίρετους αυτοσχεδιασμούς μιας καταπληκτικής μουσικής παρέας, στους σχολιασμούς, στα γοητευτικά σόλο και τα πολύ ενδιαφέροντα «παντρέματα» διαφορετικών μουσικών ειδών (παραδοσιακά, ροκ, τζαζ κ.ά.). Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη «Λύρα».

  • Ενα «ταξίδι» στη Μεσόγειο, μέσα από μουσικές και τραγούδια που γεννήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες χωρών που βρέχονται από αυτήν τα τελευταία σαράντα χρόνια, αποτελεί ο δίσκος «Mediterranean Crossroads II» (FM Records). Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τον Κώστα Θωμαΐδη. Μουσικές των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη συναντούν την εξαίρετη μουσική του Νίνο Ρότα (για το «8 1/2» του Φελίνι) και άλλες φωτεινές «ψηφίδες» της μεσογειακής μουσικής: Τραγούδια όπως του Petru Guelfucci από την Κορσική, της Carmen Linares από την Ισπανία, του Καταλανού Luis Llach και της Maria del Mar Bonet, της Τουρκάλας Sezen Aksu και της Χ. Αλεξίου. Το ταξίδι συνεχίζεται με τον Ζιλφί Λιβανελί, τους «Bustan Abraham», την «Camerata Meiga», την Francoise Atlan με ένα σεφαραδίτικο, τον Ναπολιτάνο Nando Citarella και τους «Tamburi del Vesuvio», τους «Ghetonia» από τα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας, τον Maurice El Medioni και την αθάνατη φωνή του αραβικού κόσμου Ουμ Καλσούμ.

  • «Οταν οι δρόμοι συναντιούνται...» είναι ο τίτλος του νέου διπλού CD, που κυκλοφόρησε από το «Μελωδικό Καράβι». Αποτυπώνει τη μελωδική συνάντηση του σπουδαίου Χρόνη Αηδονίδη, του σημαντικότερου εκπροσώπου του θρακιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού με τη μαθήτριά του Νεκταρία Καραντζή. Στον πρώτο δίσκο ερμηνεύουν παραδοσιακά της Θράκης και της Μ. Ασίας, γνωστά και άγνωστα, ζωντανές μαρτυρίες της άμεσης συγγένειας της παραδοσιακής μας μουσικής με τη βυζαντινή. Ο δεύτερος δίσκος έχει βυζαντινό «χρώμα», καθώς περιλαμβάνει ύμνους ερμηνευμένους με τη συνοδεία της βυζαντινής χορωδίας του Δημήτρη Βερύκιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, μετά από πενήντα χρόνια που υπηρετεί το παραδοσιακό τραγούδι, ο Χρ. Αηδονίδης ηχογραφεί βυζαντινή μουσική.
  • Σε DVD κυκλοφορεί η συναυλία «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία» που είχαν πραγματοποιήσει στο Ηρώδειο ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία, με τη συμμετοχή της «Εστουδιαντίνας», της Αρετής Κετιμέ και της Παιδικής Χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου. Αποτυπώνει μια συναυλία - ταξίδι στη Μ. Ασία, με τα τραγούδια της Πόλης και της Σμύρνης, της προσφυγιάς, της νοσταλγίας, της χαράς, του πόνου. Μαζί με τα μικρασιάτικα παραδοσιακά, περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», καθώς και τραγούδια άλλων συνθετών.

  • «Μόνο να μου γελάς» τιτλοφορείται ο καινούριος δίσκος του Βασίλη Καζούλλη, στον οποίο συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Καίτη Κουλλιά και ο Μανώλης Φάμελλος. Ακολουθώντας τους μελωδικούς «δρόμους», που χαρακτηρίζουν τη δημιουργία του, ο Β. Καζούλλης προσφέρει ένα άλμπουμ που ακούγεται ευχάριστα. Μπαλάντες αλλά και ρυθμικά κομμάτια, μαζί με λαϊκά και παραδοσιακά ηχοχρώματα συνθέτουν το υλικό του δίσκου του γνωστού δημιουργού.
  • Το δισκογραφικό ντεμπούτο του Οδυσσέα Τσάκαλου, του αξιόλογου μουσικού που τον γνωρίσαμε ως μέλος των «Φατμέ» και συνεργάτη του Ν. Πορτοκάλογλου, ακούει στο όνομα «Φυλακή με ορθάνοιχτη πόρτα». Υπογράφει όλα τα τραγούδια του δίσκου, εκτός από δύο. Το ένα απ' αυτά ανήκει στον Νίκο Πορτοκάλογλου και το άλλο στον Κώστα Λειβαδά. Ο προσεγμένος δίσκος περιλαμβάνει μπαλάντες και πιο ηλεκτρικά κομμάτια, που όπως είναι φυσικό κάποιες φορές θυμίζουν το γνώριμο ήχο των «Φατμέ».
  • «Ενα πακέτο Ελλάδα» τιτλοφορείται το νέο CD του Τάσου Κατοπόδη (Music Motors). Ο συνθέτης - τραγουδιστής παρουσιάζει οκτώ καινούρια λαϊκά τραγούδια του και δύο επιπλέον εκτελέσεις του ομότιτλου με το δίσκο τραγουδιού (μια ορχηστρική και μια στα αγγλικά). Για τους στίχους συνεργάζεται με τρεις νέους στιχουργούς, τους Τάνια Χαροκόπου, Δημήτρη Γέροντα και Αγγελική Βοϊράκου.

Ρ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γόνιμες μουσικές «συνομιλίες» (2010-12-17 00:00:00.0)
Στην αγκαλιά των τραγουδιών (2010-08-17 00:00:00.0)
«Αρωμα» Κρήτης (2010-07-07 00:00:00.0)
Μουσικές συναντήσεις (2001-09-04 00:00:00.0)
Λυρικές και άλλες «συναντήσεις» (2001-05-12 00:00:00.0)
"Απ' τη Σμύρνη στην Αθήνα" (1995-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ