Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεχνολογικό Πάρκο στην Πάρνηθα!

Συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ με σχετική τροπολογία, που είχε κάνει άλλωστε, την πρώτη απόπειρα αποχαρακτηρισμού της έκτασης

Με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ψήφισε χτες στη Βουλή (ν)τροπολογία για την ίδρυση κοντά στους πρόποδες της Πάρνηθας (περιοχή Αφιδνών) του περιβόητου τεχνολογικού πάρκου αποχαρακτηρίζοντας έκταση 500 περίπου στρεμμάτων η οποία είναι δασική και γεωργική.

Σημειώνουμε ότι τη χωροθέτηση του Τεχνολογικού Πάρκου στην Πάρνηθα είχε αποπειραθεί να προωθήσει με Προεδρικό Διάταγμα και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρίας («Τεχνόπολη Ακρόπολις») και η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία και δεν ενέκρινε τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες. Η νέα κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της τροπολογίας, προφανώς για να παρακαμφθεί ο έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Καταψηφίζοντας την τροπολογία ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι δεν προκαλεί έκπληξη σε κανένα η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα αφού με νόμο της δικής του κυβέρνησης μετατράπηκε όλο το Λεκανοπέδιο σε βιομηχανική περιοχή. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ότι θα γίνει βιομηχανικό πάρκο κοντά στην Πάρνηθα για να διευκολυνθεί συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρία και να κτίσει μέσα σε δασική έκταση 7.000 γραφεία. Με την τροπολογία - τόνισε - ανοίγει μια ακόμη κερκόπορτα για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων από ιδιωτικά συμφέροντα. Κάνετε - κατέληξε - ό,τι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: Οταν δεν περνάνε από τις νομαρχίες οι περιβαλλοντικές μελέτες για διάφορες παρανομίες, τότε επιστρατεύεται η Βουλή για να καλύψει νομοθετικά τις μεθοδεύσεις αυτές.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τροπολογία, ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και δε γίνεται καμία απαλλοτρίωση δημόσιας έκτασης. Πρόκειται, είπε, για ιδιωτικές εκτάσεις οι οποίες είναι γεωργικές και όχι δασικές. Κατά τον Δ. Σιούφα η ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή της Πάρνηθας εξυπηρετεί την ελληνική Οικονομία ενώ είναι σύμφωνος και ο «Οργανισμός της Αθήνας».

  • Με επιστολή διαμαρτυρίας ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΑΦΙΔΝΕΣ 2000» καταγγέλλει την τροπολογία και καλεί όλα τα κόμματα και ειδικότερα τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να την αποσύρουν. «Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας - τονίζεται στην ανακοίνωση - και τη διάθεσή μας να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ώστε να μην υποβιβαστεί η περιοχή μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και τη Λεκάνη απορροής της λίμνης Μαραθώνα που θίγονται με τις ενέργειες αυτές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ