Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
«Κολαστήριο» το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων

Το πρώτο αποτέλεσμα έδωσε η μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και διεκδίκησης ανθρώπινων συνθηκών και δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες, που έγινε μπροστά στο κατ' επίφαση Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων - διότι περί κολαστηρίου πρόκειται - πριν από δύο μέρες από την Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς, με επικεφαλής το νομάρχη, τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και εκπροσώπους των παραπάνω φορέων (με την απαγόρευση φωτογράφισης), να μπουν επιτέλους μέσα στους «θαλάμους» όπου ζουν στοιβαγμένοι 230 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά και ασυνόδευτες γυναίκες, και να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Στρώματα καταγής το ένα δίπλα στο άλλο, αποπνικτική ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένες από λύματα τουαλέτες, σπασμένα παράθυρα, φαγητό στο πάτωμα και όπως όπως, ντους με κρύο νερό και πάρα πολλοί άνθρωποι στριμωγμένοι κυριολεκτικά. Νέοι άνθρωποι, 18-30 χρόνων, γυναίκες δίχως δικό τους χώρο, παιδιά που παρ' όλες τις άσχημες συνθήκες δε χάνουν το χαμόγελό τους και μαθαίνουν να γράφουν λεξούλες στο τετράδιο. Χέρια απλωμένα που μας ζητούσαν ζεστές μπλούζες, φάρμακα, τσιγάρα, άνθρωποι άρρωστοι που με σπασμένα αγγλικά έλεγαν ότι χρειάζονταν γιατρό...

Από την άλλη, οι αστυνομικοί με μεγάλη δυσκολία να προσπαθούν να μοιράσουν τα ρούχα, το φαγητό και άλλα είδη που συγκέντρωσαν οι φορείς, μέσα σε σύγχυση, φωνές, αντεγκλήσεις, τσακωμούς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σ' ένα τέτοιο περιβάλλον.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται: «Απαιτείται επαρκής και μόνιμη χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής». Εκείνο όμως που επείγει - συνεχίζει το ψήφισμα - είναι: Αμεση μεταστέγαση των προσφύγων σε άνετο χώρο για αξιοπρεπή διαβίωση. Ιδιαίτεροι χώροι για τις ανάγκες των γυναικών. Χώρος απασχόλησης και παιχνιδιού για τα παιδιά. Δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους φορέων στο χώρο κράτησης των προσφύγων. Ενημέρωση αμέσως μετά τη σύλληψη για τα δικαιώματά τους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο. Τακτική παρακολούθηση των προσφύγων από γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς.

Σημειώνεται ότι την ώρα της συγκέντρωσης πρόσφυγες από τις χαραμάδες των κλειστών παραθύρων χαιρετούσαν τους συγκεντρωμένους. Σημειώνεται ότι η περιοχή και το κτίριο ήταν κυριολεκτικά ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ