Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΛΕΞ ΠΡΟΓΙΑΣ
Εγώ, το ρομπότ

Βοήθεια, τα ρομπότ! Μετά τους κομμουνιστές, τους εξωγήινους να, τώρα, και τα ρομπότ! Τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, όταν κάτι πάει στραβά, τραβάνε -και αυτά!- μια δικτατορία, για να μας προστατέψουν εμάς και τον πολιτισμό μας! Ευτυχώς υπάρχει ο μαύρος αστυνομικός, του άσπρου συστήματος, που θα μας σώσει!

Τι σκαρφίζονται οι άνθρωποι, θα έλεγε κάποιος αθώος! Και ένας αθωότερος, έκθαμβος από την κατασκευή, θα φώναζε μπράβο, κιόλας! Γιατί, πράγματι, τα νέα μηχανήματα, η είσοδος των κομπιούτερ -και όχι μόνον- στον κινηματογράφο, οι νέες τεχνικές δυνατότητες, η υψηλή τεχνολογία, τον κάνουν εντυπωσιακότερο. Και, για κάποιους, ελκυστικότερο. Αυτό συμβαίνει -για τους αθώους, μονάχα-, και με τη συγκεκριμένη ταινία. Γιατί είναι «εντυπωσιακό» να βλέπεις ανθρώπους και ρομπότ, σε μια σύγκρουση μαζών, να πλακώνονται στο ξύλο, να γίνονται μεταξύ τους μπίλιες στην κυριολεξία! Και ενώ συγκρούονται άνθρωποι και μέταλλα έχεις την αίσθηση πως συγκρούονται Βόρειοι και Νότιοι! Τέτοια (των μηχανών και των τεχνικών) επιτυχία! Ή να βλέπεις τη σκηνή στο σπίτι που κατεδαφίζεται. Να μη χορταίνεις τεχνική κινηματογράφου! Ή τα αλλεπάλληλα πλάνα - μακέτες που δείχνουν ένα «ολοζώντανο» μελλοντικό Σικάγο.

Φυσικά, οι πονηρεμένοι γνωρίζουνε πως, ανάλογα με το ποιος έχει τα «μέσα παραγωγής» στα χέρια του, αντίστοιχο θα είναι και το αποτέλεσμα. Αν οι τεχνικές δυνατότητες βρίσκονται σε «ανεύθυνα χέρια», σε «τρελούς επιστήμονες», σε «απατεώνες» ή σε «μυστικά πολιτικά επιτελεία», τα αποτελέσματα θα είναι - σίγουρα, θα είναι - τα τέρατα και τα τερατάκια που βλέπουμε, τελευταία, με τσουβάλι στις οθόνες! Ενα τέτοιο τέρας είναι ή μπορεί να είναι και το «Εγώ, το ρομπότ»! Θα σας πω ένα παράδειγμα για να συνεννοηθούμε. Το όνομα της εταιρίας που κατασκευάζει τα ρομπότ στην ταινία, για να σταθούμε μόνο σε αυτή τη «λεπτομέρεια», μοιάζει, όλως τυχαίως, με την ΕΣΣΔ. USSR η Σοβιετική Ενωση - USR ή εταιρία κατασκευής των ρομπότ! Τα συμπεράσματα δικά σας. (Στην ταινία, βέβαια, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες «συμπτώσεις»).

Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Μπρίτζετ Μόιναχαν, Aλαν Τούντικ, Μπρους Γκρίνουντ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ