Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εθελοντισμός και στην Τρίτη Ηλικία...

Τη συντήρηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής του Δήμου Αθηναίων, θα αναλάβουν σε... εθελοντική βάση οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης! Αυτό ανακοίνωσε η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε τις δράσεις του δήμου για την Τρίτη Ηλικία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα Μεγαλύτερη Ηλικίας (1η Οκτώβρη). Με αυτό τον τρόπο, στην ουσία, η διοίκηση του δήμου, επιχειρεί να «μπαλώσει» την έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Πρασίνου, αντικαθιστώντας εργαζόμενους με εθελοντές.

Συγκεκριμένα, η Ντ. Μπακογιάννη, αφού είπε ότι «ενθαρρύναμε τη συμμετοχή ηλικιωμένων στο εθελοντικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», συνέχισε: «Αυτή τη θετική εμπειρία θέλουμε να τη μετουσιώσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, ενθαρρύνοντας και αξιοποιώντας πρωτίστως τη συμμετοχή ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, σε πρώτο στάδιο, τη συντήρηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής στην πόλη...»!

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η Διεύθυνση Πρασίνου έχει απαξιωθεί πλήρως. Ετσι, πριν από τέσσερα χρόνια είχε 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πρασίνου, αφού οι υπόλοιποι έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργάτες της ίδιας υπηρεσίας. Ιδια τύχη έχουν και τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες αυτές.

Μπροστά σε αυτή την απαξίωση, η διοίκηση, όχι μόνο έχει παραδώσει σε ιδιώτες μια σειρά από έργα που θα μπορούσε να κάνει η υπηρεσία, αλλά τώρα προχωρά ένα ακόμη βήμα: Προωθώντας την τσάμπα εργασία (βλέπε «εθελοντισμός») καλύπτει τα ελλείμματά της, ενώ παράλληλα, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, αφού αντί για εργαζόμενους, θα έχει εθελοντές!

Η κίνηση αυτή, όμως, έχει μια ακόμη παράμετρο: Επιχειρεί - αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - να «μπολιάσει» στην κοινωνική συνείδηση την εθελοντική εργασία σε μια σειρά από τομείς! Σύμφωνα άλλωστε με την ίδια τη δήμαρχο πρόκειται για «ένα πρώτο στάδιο εθελοντισμού», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ακολουθήσουν και άλλα.

Αλλωστε, όπως τόνισε στο «Ρ» ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», «είναι ανάγκη να καλυφθεί το απαραίτητο προσωπικό, όχι μόνο στην Κηποτεχνία, αλλά σε μια σειρά από κοινωνικούς τομείς του Δήμου Αθηναίων, όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί. Υπάρχουν πολλά κενά σε προσωπικό και είναι απαράδεκτο να λύνει ο δήμος τα προβλήματα με εθελοντές»...

Κατά τα άλλα, η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Υπενθυμίζουμε πως, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», πάνω από 270 εκατομμύρια δραχμές (793.364 ευρώ) θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες της Αθήνας για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μέχρι και το 2008. Στα «θετικά» της διοίκησης, η δήμαρχος θεώρησε την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προκειμένου «να εξασφαλιστούν πόροι για νέες δράσεις», αντί να διεκδικήσει τα απαραίτητα χρήματα για τη λειτουργία των προγραμμάτων από την Πολιτεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ