Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νεολαιίστικες αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία οι νεολαιίστικες εκδηλώσεις, που κάνουν κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές νεολαίες με τον τίτλο «Αντικαπιταλισμός 2004». Στις εκδηλώσεις που έγιναν στις 25 και 26 του Σεπτέμβρη 2004 στη Μόσχα, αλλά και σε Λένινγκραντ, Σβερντλόφσκ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Νοβοροσίσκ, Κίροφ, Κουίμπισεφ, Ιβάνοβο, Νογκίνσκ, Μπαρναούλ, Κρασναντάρ και πολλές ακόμη πόλεις, συμμετείχαν χιλιάδες νέοι και νέες της Ρωσίας.

Στις εκδηλώσεις κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, κατά του Προέδρου, που καυτηρίαζαν τόσο την πρόσφατη τραγωδία στο Μπεσλάν, όσο και τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Πούτιν, οι οποίες συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τις εργατικές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Εντονος ήταν επίσης και ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας των κινητοποιήσεων, που εκφράστηκε με ανάλογα συνθήματα και με το κάψιμο αμερικανικών σημαιών.

Παρακάτω παρουσιάζουμε την κοινή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν οι 4 νεολαίες που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις. Πρόκειται για την «Ενωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας», που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), την «Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκων)», που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), καθώς επίσης τις οργανώσεις νεολαίας «Πρωτοπόρα Κόκκινη Νεολαία» και «Σοσιαλιστική Αντίσταση».

Η ανακοίνωση της κινητοποίησης «Αντικαπιταλισμός 2004»

Από τις νεολαιίστικες εκδηλώσεις
Από τις νεολαιίστικες εκδηλώσεις
«Τα γεγονότα της φετινής χρονιάς όλο και περισσότερο δείχνουν πως η δεύτερη θητεία του Πούτιν έγινε εποχή της έναρξης μιας νέας επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της νεολαίας, της εργαζόμενης πλειοψηφίας της χώρας μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η κυρίαρχη τάξη της Ρωσίας, βγάζοντας όλο και νέα υπερκέρδη από την εξαγωγή πετρελαίου, αυξάνοντας τους μισθούς των γραφειοκρατών και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών των "δυναμικών" υπουργείων (σημ. μτφρ. Αμυνας, Ασφάλειας, Εσωτερικών), συνεχίζοντας τον πλουτισμό μιας χούφτας στρατηγών καθώς και γραφειοκρατών από το ατελείωτο αιματοκύλισμα στην Τσετσενία, επιδιώκει την κατάργηση των τελευταίων κοινωνικών κατακτήσεων του λαού. Η κατάργηση των προνομιών των συνταξιούχων και αναπήρων, η προετοιμαζόμενη πλήρης εξάλειψη της δωρεάν Υγείας, η αύξηση των δημοτικών τελών και η μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, η οποία προωθεί τη βίαιη έξωση των οφειλετών από τα σπίτια τους, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα για τον φτωχό και χωρίς δικαιώματα πληθυσμό της Ρωσίας ήδη σε λίγους μήνες. Το φθινόπωρο που μας έρχεται θα δοθεί καίριο χτύπημα στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακόμα και στο ετήσιο διάγγελμά του ο Πρόεδρος παραπονιόταν πως "στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλούς φοιτητές". Φυσικά, αφού η λογική τους είναι να δημιουργήσουν μια υπάκουη και φτηνή εργατική δύναμη, που δεν πρέπει να ξέρει πολλά και να ενδιαφέρεται για τον αγώνα για τα δικαιώματά της.


Η κυβέρνηση, καθώς και η επίσημη προπαγάνδα, δεν κουράζεται να εξηγεί πως το κράτος δεν έχει λεφτά για δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Δεν έχει λεφτά για τη συντήρηση της συγκοινωνίας καθώς και για μειωμένα τιμολόγια στις δημοτικές και κοινωφελείς υπηρεσίες. Κι όμως, κάθε χρόνο η Ρωσία πληρώνει τα χρέη της σε εκατομμύρια δολάρια, χάνει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για την εκτέλεση των όρων ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Τέλος, τα τεράστια κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συγκεντρώνονται στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων.

Εμείς ξέρουμε από πού μπορούν να βρεθούν τα χρήματα! Τασσόμαστε υπέρ του δημοκρατικού ελέγχου των εργαζομένων στον προϋπολογισμό, υπέρ της άρνησης της πληρωμής του εξωτερικού χρέους, καθώς και υπέρ της εθνικοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων. Να πάψουμε να ταΐζουμε τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και να πλουτίζουμε τους καπιταλιστές της σφαίρας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου! Τα χρήματα αυτά πρέπει να κατευθύνονται για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας και του μέλλοντος της νεολαίας.

Ομως μόνο αυτό δε φτάνει! Η κυρίαρχη τάξη ουδέποτε θα επιστρέψει την εξουσία και την ιδιοκτησία εθελοντικά. Τασσόμαστε υπέρ της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επαναστατική αλλαγή όλου του κοινωνικού συστήματος που υπάρχει, η οποία προϋποθέτει την εξάλειψη της εξουσίας των εκπροσώπων του κεφαλαίου καθώς και την οργάνωση της εξουσίας των εργαζομένων από τα εργοστάσια και ΑΕΙ μέχρι και το Κρεμλίνο», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Ελπιδοφόρο μήνυμα


Οπωσδήποτε η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, που στη Μόσχα για πρώτη φορά πλαισιώθηκαν και με συναυλία ντόπιων νεολαιίστικων μουσικών συγκροτημάτων, δείχνει πως τουλάχιστον ένα τμήμα της ρωσικής νεολαίας δεν έχει πέσει στα δίχτυα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, που απλώνονται στη χώρα με μεγάλη ταχύτητα, μαζί με τα κοινωνικά προβλήματα που σπέρνει ο καπιταλισμός.

Κι είναι σίγουρα ενθαρρυντικό κι ελπιδοφόρο ότι όλο και περισσότεροι νέοι και στη Ρωσία σκέφτονται, προβληματίζονται, αμφισβητούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και κάνουν την επιλογή τους υπέρ του αγώνα ανατροπής του καπιταλισμού και οικοδόμησης της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ