Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Η γιορτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Δεν υπάρχει άλλη γιορτή στην Ισπανία που να συγκεντρώνει τόσο κόσμο, όσο το Φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε Σεπτέμβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας. Η φετινή γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις 17 με 19 του Σεπτέμβρη, στη Μαδρίτη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου από όλες τις περιοχές της Ισπανίας. Μια πραγματική γιορτή της πολιτικής, του πολιτισμού και του κοινωνικού προβληματισμού. Περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες συναντώνται κάθε χρόνο στο τριήμερο των εκδηλώσεων. Στη συνάντηση αυτή συμμετοχή έχουν αντιπροσωπείες κομμουνιστικών κομμάτων από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν», να «σηκώσουν» τις λέξεις που κάτω από αυτές τα πράγματα στις χώρες τους είναι τόσο θλιμμένα, σαν δάχτυλα που πονούν, που κραυγάζουν τις αγωνίες των λαών τους, με τα όνειρα να εξομολογούνται σαν «ξιφολόγχες» που απειλούν την καθεστηκυΐα τάξη.

Στο τεράστιο σε έκταση πάρκο της Μαδρίτης χιλιάδες νέοι, αλλά και κάθε ηλικίας άνθρωποι συναντώνται όχι μόνο για την ψυχαγωγία, που είναι έτσι κι αλλιώς ανάγκη, αλλά και για διάλογο - τεράστια επίσης ανάγκη κάθε πολίτη που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα και αναζητά τρόπο αντίστασης. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για πολλά επίκαιρα προβλήματα τόσο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος (πόλεμοι, πείνα, ανεργία, δημοκρατικά δικαιώματα, περιβάλλον κ.ά.), αλλά και ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το Ευρωσύνταγμα.

Ο «Ριζοσπάστης» συμμετείχε στη γιορτή, έχοντας το δικό του περίπτερο που παραχωρήθηκε από τους διοργανωτές και το οποίο δέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες που συζητούσαν με ζωηρό ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα, το εργατικό κίνημα, τη δράση των κομμουνιστών, έχοντας ως σημείο αναφοράς την πρωτοβουλία ανάρτησης του πανό κατά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και τη ματαίωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον τους επίσης κέντρισε η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στην ισπανική γλώσσα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας, Φρανθίσκο Φρούτος, ο οποίος μεταξύ άλλων απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Μάρτη στη Μαδρίτη και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Φρανθίσκο Φρούτος αναφέρθηκε τόσο στο θάνατο του γιου του πρώην ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας και πρώην συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Χούλιο Ανγκίτα, δημοσιογράφου στο Ιράκ, όσο και στο θάνατο του γιου της μαυροντυμένης μάνας που καθόταν τιμητικά στην πρώτη σειρά καθισμάτων των επισήμων. Μια αγκαλιά από κόκκινα τριαντάφυλλα, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και τα δάκρυα της μαυροντυμένης μάνας που έγιναν ένα με τα δάκρυα των χιλιάδων παρευρισκομένων. Ο ΓΓ στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κομμουνιστικές ιδέες που είναι δίκαιες και αναγκαίες, καταφέρθηκε εναντίον της παγκοσμιοποίησης, κάλεσε τη νεολαία και όλους τους λαούς, που ονειρεύονται την ανατροπή της βαρβαρότητας, να αγωνιστούν για έναν άλλο ειρηνικό κόσμο, δίκαιο, απελευθερωμένο από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚ Ισπανίας στο λαό της Κούβας, της Λατινικής Αμερικής, της Παλαιστίνης, της Σαχάρας. Χαιρέτισε το λαό της Βενεζουέλας για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Με αφορμή το μακελειό στην Οσετία, αναφέρθηκε τόσο στις ευθύνες του Πούτιν και το ρόλο των ΗΠΑ, όσο και στα προβλήματα που δημιούργησε η διάλυση της ΕΣΣΔ στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία, κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στα εσωτερικά προβλήματα της Ισπανίας, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση και εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός του στις ιδιωτικοποιήσεις που επιχειρούνται. Στάθηκε, τέλος, στην αποτυχία της Ενωμένης Αριστεράς και το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για να ξεκαθαριστεί η πορεία της. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε το λαό σε αγώνα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, όταν υπάρχει η επιθυμία, η διάθεση για αγώνα, το θάρρος, τόσο στην Ισπανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι λαοί μπορούν να αντιπαλέψουν τη σημερινή ηθική και πολιτική μιζέρια του καπιταλισμού και να προβάλλουν την άλλη πραγματικότητα.


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ