Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για την εξωτερική πολιτική...

Τρεις πλευρές ζώνουν την Ελλάδα, εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τρεις πλευρές, που δύναται να αποδειχτεί η συνάφειά τους με τραγικό ή επικίνδυνο τρόπο.

1) Πρόκειται για την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έστω και μη μόνιμο. 2) Πρόκειται για την ανάληψη αστυνομικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης, από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, του νέου ιρακινού στρατού της αμερικανοκίνητης κυβέρνησης του Ιράκ. 3) Πρόκειται για την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης να αντικαθιστά σταδιακά τον ελληνικό στρατό κληρωτών από μισθοφορικά σώματα.

Για το πρώτο ζήτημα, ίσως πλασαριστεί ξανά η σοφιστεία περί ισχυρής και αναγνωρίσιμης διεθνώς Ελλάδας. Ισως ακόμη ειπωθεί ότι της δίνεται η δυνατότητα επιρροής στις διεθνείς εξελίξεις. Ισως επίσης, στην αμετροέπειά τους, οι καινούριοι «γιες μεν» την πλασάρουν ως περίπου εφάμιλλη δύναμη του ευρω-ατλαντισμού.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη βύθιση της Ελλάδας στα βαθύτερα νερά της Συμμαχίας με ό,τι υποχρεώσεις συνεπάγεται αυτό. Εδώ, ακριβώς, παρουσιάζεται μια πρώτη συνάφεια με την εκπαίδευση αμερικανοκίνητων ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, κόντρα στην ιρακινή λαϊκή αντίσταση.

Στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παίρνονται αποφάσεις και δημιουργούνται υποχρεώσεις, που δεν μπορεί να αποφύγει ένα έστω και μη μόνιμο μέλος του. Αυτό γίνεται πιο επιβλητό, όταν πρόκειται για ένα αδύναμο κράτος, που η πολιτική ηγεσία του εμφανίζεται με την κάλπικη ναπολεόντεια φορεσιά ενός πολιτικού κακομοίρη, όπως, π.χ., η ελληνική ηγεσία. Η ερώτηση είναι στο τι ανταλλάγματα θα δώσει και τι υποχρεώσεις επιπλέον από τις υπαρκτές θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για να καταλάβει το θώκο του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πέραν όλων των άλλων, το θέμα Ιράκ και η άμεση εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό φαντάζει απειλητικά.

Αυτή η προοπτική βρίσκεται σε συνάφεια με το ζήτημα του χαρακτήρα του ελληνικού στρατού. Προϋποθέτει τη νόθευση του αποκλειστικά αμυντικού εθνικού φρονήματος «περί υπεράσπισης βωμών και εστιών» με ένα κοσμοπολίτικο φρόνημα πέρα από τα σύνορα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η πραγματοποίηση αυτού του φρονήματος γίνεται με τη σταδιακή αντικατάσταση, περιορισμό και υποταγή των κληρωτών, από σώματα μισθοφόρων που θα εμπνέονται από κοσμοπολίτικες μιλιταριστικές αντιλήψεις. Ετσι, ενώ η επιφανειακή όψη του στρατού φαίνεται ίδια, της δίνεται νέο περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει τη συμμετοχή σε πολυεθνικά πολεμικά σχήματα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων του ισχυρού διεθνούς κεφαλαίου, στο απατηλό όνομα του εκδημοκρατισμού της διεθνούς ζωής. Πρόκειται, δηλαδή, για μια επαίσχυντη πολεμική βία ή απειλή βίας πάνω σε έθνη και λαούς.

Η ανάληψη δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η κατ' αρχήν ανάληψη εκπαίδευσης αμερικανοκίνητων ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας, προϋποθέτουν έναν ελληνικό στρατό με εφάμιλλο ευρω-ατλαντικό χαρακτήρα. Δηλαδή, ένα στρατό με μεταλλαγμένη συνείδηση, που ταυτίζει τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας με τα ευρύτερα συμφέροντα της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και διαχέεται στα εκάστοτε πολυεθνικά μιλιταριστικά μορφώματα. 1) Η αναγόρευση της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πολιτική πράξη δέσμευσης έως πλήρους ενσωμάτωσης στα ευρω-ατλαντικά σχέδια. 2) Η εκπαίδευση αμερικανοκίνητων ιρακινών ενόπλων δυνάμεων είναι απαρχή εμπλοκής της Ελλάδας στο καυτό ιρακινό ζήτημα με άκρως επικίνδυνες συνέπειες. 3) Η μετατροπή του ελληνικού στρατού σε μισθοφορικό είναι το απαραίτητο εργαλείο για την πραγματοποίηση αυτών των επιδιώξεων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχες με στόχο το φράγμα της Μοσούλης (2014-08-19 00:00:00.0)
Εκκληση Μάλικι για συσπείρωση κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (2014-07-03 00:00:00.0)
Στόχος Πολωνοί διπλωμάτες (2007-10-04 00:00:00.0)
Να φύγουν οι μισθοφόροι της «Blackwater» (2007-09-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις (2005-04-23 00:00:00.0)
Ανθρώπινες αλυσίδες για το Ιράκ (2003-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ