Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Οξύνονται διαρκώς τα προβλήματα

Αμεση ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στο κάλεσμα που τους απηύθυνε χτες το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Κόμμα το ερχόμενο Σάββατο, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, τόσο για τη γενική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται οι ίδιοι καθημερινά να εργάζονται.

Οπως προέκυψε από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, το Τζάνειο Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού από όλα τα νοσοκομεία του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, είναι κενές οι 260 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού από τις 850 που προβλέπει ο Οργανισμός λειτουργίας του. Στον κλάδο των τραπεζοκόμων, η έλλειψη φτάνει το 40% του προσωπικού. Το πρόβλημα αυτό γίνεται οξύτατο με την ανέγερση του νέου κτιρίου και την ανάπτυξη νέων κλινικών, για τη λειτουργία των οποίων δεν υπάρχει καμιά άμεση προοπτική για την πρόσληψη προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σε φύλακες και θυρωρούς, στο νοσοκομείο υπάρχει ιδιωτική εταιρία φύλαξης, ενώ η ιδιωτικοποίηση έχει επεκταθεί και στον τομέα της καθαριότητας, όπου οι εργαζόμενες στην εργολαβία που έχει αναλάβει την καθαριότητα πληρώνονται με αποδοχές κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας και, παράλληλα, υποχρεώνονται και σε άλλα καθήκοντα, όπως καθαρισμός κρεβατιών, κουζίνας, με τη δικαιολογία της έλλειψης βοηθού θαλάμου ή προσωπικού κουζίνας.

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα στο ακτινολογικό εργαστήριο, όπου, αν και αγοράστηκαν νέα μηχανήματα, πολλά από αυτά δε λειτουργούν, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Στο χώρο υπάρχει εμφανιστήριο που δεν ξεπερνά τα 10 τ.μ. με δύο μηχανήματα εμφάνισης, ενώ χρειάζεται χώρος 15 τ.μ. για το κάθε μηχάνημα εμφάνισης.

Στον ιματισμό οι εργαζόμενες που χειρίζονται τις 11 ραπτικές μηχανές εργάζονται όλες μαζί σε 25 τ.μ. χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και οι συνθήκες εργασίας στο αρχείο του νοσοκομείου, στους υδραυλικούς και στους μπογιατζήδες.

Οι εργαζόμενοι επισήμαναν, επίσης, και την αδράνεια του συλλόγου εργαζομένων απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα. Η Ελπίδα Παντελάκη κάλεσε τους εργαζόμενους ενωμένοι να αντιδράσουν, να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες δουλιάς και αμοιβής και όλοι μαζί να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Ολοι μαζί, ανεξάρτητα από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονται, να στείλουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως δε θα ανεχτούν άλλο την πολιτική της ανέχειας που εφαρμόζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ