Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επικαλείται επιστολή της «Γιούροστατ»

«Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει επικυρώσει πλήρως τα στοιχεία της δημοσιογραφικής απογραφής. Πρόβλημα έχει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επί χρόνια παρουσίαζε μια πλαστή εικόνα για την ελληνική οικονομία».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή και ενώ η δικομματική αντιπαράθεση είχε φουντώσει δυο τετράγωνα μακρύτερα από το Μέγαρο Μαξίμου. Οταν, βέβαια, ο υπουργός ρωτήθηκε γιατί έγιναν οι δηλώσεις αυτές από τον Κοινοτικό αξιωματούχο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο γενικός διευθυντής της Γιούροστατ επικύρωσε τα στοιχεία...

Προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις του, είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις επαφές που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της συνόδου του ΔΝΤ, για τον προϋπολογισμό και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας...

Με άλλη ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομίας επανέρχεται στο θέμα της δημοσιονομικής απογραφής, και ειδικά στον τομέα των εξοπλιστικών δαπανών, όπου και σημειώνει με έμφαση ότι ένα μέρος των δαπανών αυτών δεν καταγραφόταν με καμιά μέθοδο. Επισυνάπτει επίσης επιστολή του γενικού διευθυντή της Γιούροστατ Μισέλ Βαντέν Αμπέλ - της πέτρας του σκανδάλου - προς τον Γενικό Γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) Μ. Κοντοπυράκη, με ημερομηνία 13 Μάη 2004, όπου ο πρώτος εμφανίζεται να τον ευχαριστεί για «το ευρύ πνεύμα και τη διαφάνεια της πληροφόρησης που παρασχέθηκε στο κλιμάκιο της Eurostat κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης, γεγονός που συνιστά βελτίωση και ευπρόσδεκτη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας δίνονται στοιχεία για τις εξοπλιστικές δαπάνες του έτους 2003, οι οποίες, προκειμένου να γίνει σύγκριση, μετρήθηκαν και με τις δύο μεθόδους: τη μέθοδο της παραλαβής και τη μέθοδο της πληρωμής. Οπως αναφέρεται, για το έτος αυτό είχαν δηλωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση παραλαβές οπλικών συστημάτων αξίας 774 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με τις σημερινές εκτιμήσεις, η συνολική αξία των παραλαβών ξεπέρασε τα 2.500 εκατ. ευρώ, έναντι πληρωμών που έφτασαν τα 2.116 εκατ. ευρώ, γεγονός που κατά το υπουργείο είχε ως αποτέλεσμα να αποκρυβούν δαπάνες που ξεπερνούσαν τα 1.700 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση επανέρχεται επίσης στα στοιχεία της απογραφής, σύμφωνα με τα οποία κατά τα έτη 2000-2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέκρυψε χρέος ύψους 20 δισ. ευρώ με το να εμφανίζει τα έτη αυτά, υψηλότερο του πραγματικού, ενδοκυβερνητικό χρέος (χρέος μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών και οργανισμών του δημόσιου τομέα, το οποίο είναι μηδενικού αποτελέσματος). Δεν εγγράφηκε επίσης χρέος ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που αφορούσε κεφαλαιοποιήσεις τόκων που έγιναν πριν από το 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ