Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Χρειάζεται δουλιά, χρειάζεται αγώνας

Η αναγκαιότητα να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη προκύπτει από τα ίδια τα βιώματά τους

Ο Μιχάλ Γιάνο και η σύζυγός του συζητούν με την συντάκτρια του «Ρ»
Ο Μιχάλ Γιάνο και η σύζυγός του συζητούν με την συντάκτρια του «Ρ»
«Ζω στην Ελλάδα εδώ και οχτώ χρόνια, σαν σε φυλακή. Δε μου ανανεώνουν τις άδειες παραμονής και εργασίας, αναγκάζοντάς με να ζω και να δουλεύω παράνομα. Δεν μπορώ ούτε στη χώρα μου να πάω, να δω την οικογένειά μου...».

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, όπως μας την περιέγραψε ο Χρίστο, Κούρδος, που ήρθε στην Ελλάδα, αναζητώντας πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Στη χώρα του ήταν δάσκαλος. Εδώ δουλεύει ως εργάτης, πότε στην οικοδομή, πότε σε διάφορες βιοτεχνίες. Δουλεύει έως και 14 ώρες τη μέρα, έξι μέρες τη βδομάδα, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ζωή...

Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. Η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχει συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σκοπό: Παράνομη, ανασφάλιστη εργασία, που οδηγεί στην ακόμη πιο βάναυση εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης.

«Μου χρωστάνε λεφτά και δεν ξέρω πού να απευθυνθώ. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, γιατί είμαστε παράνομα εδώ. Παλέψαμε και καταφέραμε να πάρουμε κάποια ένσημα. Χρειάζεται όμως δουλιά. Να προχωράμε μπροστά όλοι μαζί, με αγώνες».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Η γνωστή αυτή τακτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, είναι αυστηρά προσαρμοσμένη στα συμφέροντα των εργοδοτών. Οι εργοδότες προτιμούν τους μετανάστες εργάτες, γιατί «συμφέρουν» περισσότερο από τους Ελληνες.

Πολλοί Ελληνες εργαζόμενοι θεωρούν υπαίτιους τους μετανάστες για τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία που αντιμετωπίζουν. Στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», οι κρατούντες επιδιώκουν τη διάσπαση της εργατικής τάξης. Καλλιεργούν μίση και ξενοφοβία, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, οι οποίοι στην ουσία πλήττονται από την ίδια πολιτική, έχουν κοινά συμφέροντα και με κοινούς αγώνες θα κατακτήσουν όσα τους υφαρπάζει η άρχουσα τάξη.

«Οι ντόπιοι μας θεωρούν "κλέφτες". Δε μας σέβονται. Οι περισσότεροι όμως είμαστε εδώ, για να δουλέψουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς. Αν θέλαμε να γίνουμε κλέφτες, θα καθόμασταν και στη χώρα μας. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι έτσι όπως την παρουσιάζουν στην τηλεόραση, καλλιεργώντας μίσος και φόβο στους ανθρώπους».

Κυβέρνηση και άρχουσα τάξη έχουν συνεπώς πολλαπλό όφελος από τη διαιώνιση της άθλιας κατάστασης, στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες. Ωστόσο, οι ίδιοι οι μετανάστες ξέρουν πολύ καλά ότι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης:

«Οι Αλβανοί εργάτες γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματά τους. Κάνουν σύγκριση με όλες αυτές τις κατακτήσεις που απολάμβαναν στο σοσιαλισμό και τώρα συνειδητοποιούν ότι οι θέσεις των κομμουνιστών είναι δίκαιες. Χρειάζεται ένα κομμουνιστικό κόμμα, μια ιδεολογία που να εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης». Αυτά μας είπε ο Μιχάλ Γιάνο, Αλβανός εργάτης, που ζει εδώ και οχτώ χρόνια στην Ελλάδα με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά.

Οι μετανάστες γνωρίζουν επίσης καλά ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνη της, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σύγκρουση με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Και οι μετανάστες είναι διατεθειμένοι να δώσουν, μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, σκληρή μάχη για να πάρουν πίσω όσα τους ανήκουν.

«Οι αλβανικοί σύλλογοι έχουν συμφέρον και θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη. Μαζί με Ελληνες και άλλους μετανάστες εργάτες να διεκδικήσουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Δεν πάει άλλο! Να είμαστε όλοι εκεί!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ