Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ
Αγωνιστής - δημιουργός, άπεφθος «χρυσός» του λαού

«Εμμετρα» του Ασημάκη Γιαλαμά. Εκδόσεις «Δωδώνη»
«Εμμετρα» του Ασημάκη Γιαλαμά. Εκδόσεις «Δωδώνη»
Στις 19 του Οκτώβρη, η Εθνική Αντίσταση, η δημοσιογραφία, η πεζογραφία, το θέατρο και ο κινηματογράφος έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπό τους: Τον Ασημάκη Γιαλαμά. Εναν άνθρωπο ακέραιου ήθους σε όλη του τη ζωή και δράση. Τρυφερό, καλοσυνάτο, αισιόδοξο, γελαστό.

Εναν αταλάντευτο αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης - τον «κύριο Τίμιο», όπως τον αποκάλεσαν για τον τρόπο με τον οποίο διαφύλασσε και απέδιδε την οικονομική ενίσχυση του ΕΑΜ. Εναν δημιουργό πολυτάλαντο και πολύτροπο. Ενα υπόδειγμα μαχόμενου δημοσιογράφου και δημιουργού, αφοσιωμένου στα δίκια του λαού - και στον πόλεμο και στην ειρήνη. Η θλίψη είναι και πρέπει να είναι μεγάλη, όταν χάνονται άνθρωποι σαν τον Ασημάκη Γιαλαμά. Ιδιαίτερα σήμερα, που, παρά τη μέγιστη ανάγκη, έχουν εκλείψει οι τολμηρές πνευματικές φωνές. Θλίψη, γιατί χάθηκε ένας μεγάλος ουμανιστής, ένας άνθρωπος που συνδύαζε μοναδικά τη μαχητικότητα, την πίστη στη δύναμη του λαού, την αισιοδοξία και το διδακτικό και «θεραπευτικό» χιούμορ.

Το φτωχόπαιδο, που γεννήθηκε στις 19 του Γενάρη 1909 στη Γαράντζα Μεσσηνίας, όπως λεγόταν παλιά η Ανω Μέλπεια, μετά το Γυμνάσιο, ήρθε στην Αθήνα. Μην έχοντας οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει, ρίχτηκε στη βιοπάλη. Το έμφυτο συγγραφικό ταλέντο του, το 1930, τον οδήγησε στη δημοσιογραφία. Πολλές εφημερίδες και περιοδικά «ευλογήθηκαν» από το χρονογραφικό, ποιητικοσατιρικό, διηγηματικό ταλέντο του. Γραμματέας του ΕΑΜ Δημοσιογράφων, έδινε το παράδειγμα γράφοντας πλήθος ποικίλων κειμένων για ΕΑΜικά έντυπα.

Το 1940 εμφανίζεται και στο θέατρο. Αρχικά στην Επιθεώρηση. Η πρώτη του, γραμμένη μαζί με τους Οικονομίδη και Θίσβιο, τιτλοφορούνταν «Πολεμικές καντρίλιες». Εγραψε δεκάδες επιθεωρήσεις μαζί με άλλους, αλλά και ουκ ολίγες μόνος του. Ανάμεσά τους και η «μυθική» στα χρόνια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης «Γιούπι - Γιούπι». Εγραψε, μαζί με άλλους συγγραφείς - κυρίως με τον Κώστα Πρετεντέρη - πολλές κωμωδίες, αλλά και πολλές μόνος του. Οι περισσότερες από τις κωμωδίες που έγραψε μόνος του γυρίστηκαν και σε ταινίες, ενώ έγραψε και αρκετά κινηματογραφικά σενάρια, μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο.


Εκτός από τις διώξεις που υπέστη ο Γιαλαμάς στα εμφυλιακά χρόνια, διώχθηκε και από τη χούντα. Καλοκαίρι του 1967 συλλαμβάνεται και κρατείται πέντε μήνες στα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας. 12 Ιουλίου του 1967, η χουντοελεγχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ τον διαγράφει, με την κατηγορία περί αδήλωτης «αλλαγής κατοικίας του» και «κομμουνιστικής και αντεθνικής δράσης του». Μετά από προσφυγή του, το Νοέμβριο του 1967, το δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της ΕΣΗΕΑ για διαγραφή του. Ομως, και πάλι, για μια ακόμη φορά, ο Γιαλαμάς βρίσκεται εκτός δημοσιογραφικής παιδιάς...


ΔΗΜ. ΨΑΡΡΟΣ


Από την ανάγνωση του έργου του Ασημάκη Γιαλαμά «Μπαμπά, ποιος ήταν ο μπαμπάς μου;», που παίχτηκε από το θίασο του Κώστα Βουτσά στο Θέατρο «Γκλόρια»
Από την ανάγνωση του έργου του Ασημάκη Γιαλαμά «Μπαμπά, ποιος ήταν ο μπαμπάς μου;», που παίχτηκε από το θίασο του Κώστα Βουτσά στο Θέατρο «Γκλόρια»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ