Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ιδιο το φαγητό διαφορές στο αλάτι...

Η ώρα της κάλπης έστω και ηλεκτρονικής...

Associated Press

Η ώρα της κάλπης έστω και ηλεκτρονικής...
Είκοσι χιλιάδες δικηγόροι έχουν επιστρατευτεί από κάθε πλευρά, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι αντιξοότητες και αμφισβητήσεις... Εννοείται ότι κανείς δεν κάνει προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος κάτοικος του Λευκού Οίκου, ο νυν Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους ή ο Τζον Φ. Κέρι, ενώ και οι κάλπες είναι αμφίβολο εάν θα δώσουν ένα σίγουρο αποτέλεσμα...

Τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου θα υπάρξουν τα πρώτα και ενδεικτικά αποτελέσματα από 17 ανατολικές πολιτείες, ανάμεσα σε αυτές του Οχάιο, αλλά και της Πολιτείας της Φλόριντα, όπου και τα βλέμματα είναι στραμμένα, εξαιτίας τόσο των γεγονότων του 2000 όσο και αυτών που λαμβάνουν χώρα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Αποτέλεσμα ενδεικτικό πάντα και υπό τον όρο ότι θα υπάρχει κάποιο σαφές προβάδισμα του ενός εκ των δύο και μάλιστα με κάποια διαφορά ασφαλείας. Εξάλλου, εξαιτίας της διαφοράς ώρας, η ψηφοφορία θα διαρκέσει 26 ώρες. Η ψηφοφορία άρχισε χτες το πρωί στο Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χαμσάιρ και οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 9.00 ώρα Ελλάδος στη Χαβάη.

Κλειδί αποτελεί η προσέλευση των ψηφοφόρων, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι μαζική. Για κάποιους αυτό είναι πολύ «θετικό» σημάδι για τον Κέρι... Πάντως, ερωτηματικό αποτελούν τι θα πράξουν οι «καινούριοι ψηφοφόροι» ηλικίας 18 έως 29 ετών... ενώ το εκλογικό σώμα είναι περίπου 20 εκατομμύρια μεγαλύτερο από ό,τι 2000 και αναμένεται να ψηφίσουν από 118 έως 121 εκατομμύρια. Οι αμερικανικές κάλπες όμως εκτός του νέου προέδρου θα αναδείξουν τα μέλη της Βουλής, του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας και τους κυβερνήτες 11 πολιτειών.

Τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα νικήσουν και μάλιστα με διαφορά. Εντούτοις, το «χειρότερο» για τις ΗΠΑ σενάριο, που απεύχονται όλοι εντός της αμερικανικής επικράτειας και ουχί εκτός, είναι η περίπτωση απόλυτης ισοδυναμίας των δύο. Οχι εντελώς παράλογο... Ηδη η «Washington Post» είχε εκτενές αφιέρωμα για τα 33 πιθανά σενάρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη του κατεστημένου, στην περίπτωση που οι ψήφοι στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» μοιραστούν απολύτως εξ ημισείας, δηλαδή 269 έναντι 269! Ζήτημα ακόμη παραμένει τι θα γίνει εάν υπάρξουν σοβαρές αμφισβητήσεις.

Τι θα πράξουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι εάν υπάρξει «πρόβλημα» και αμφισβητούμενο αποτέλεσμα; Οι Δημοκρατικοί επισήμως εμφανίζονται να είναι έτοιμοι να «αντεπιτεθούν» και δεν πρόκειται να το δεχτούν, όπως έπραξαν με την περίπτωση του Αλ Γκορ. Ομως τι θα πράξουν; Θα θέσουν εν κινδύνω το όλο θεσμικό σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες σε μία χώρα πολωμένη και διχασμένη ήδη εδώ και χρόνια; Θα προκαλέσουν αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε χάος; Αμφίβολο... Εξάλλου τόσο ο Κέρι όσο και ο Μπους «υπηρέτες» του συστήματος είναι. Και παρά τον «εμφύλιο» μεταξύ των συμφερόντων, που μαίνεται εδώ και χρόνια, είναι ίσως πρόωρο για μία τόσο ανοιχτή σύγκρουση. Οπότε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ