Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίωξη στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την «υπόθεση Αλιμουτσάι»

Ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων για την παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας της οικογένειας του αρχιμαφιόζου Αλβανού Βέμπι Αλιμουτσάι, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Γεράκης, μετά από προκαταρκτική έρευνα ενός και πλέον έτους. Η δίωξη στρέφεται εναντίον των Ιωάννη Γεωργακόπουλου, αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αθανασίου Παπαηλιού, επιχειρηματία και ενός Αλβανού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για το αδίκημα της «ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση». Επίσης, εναντίον των Γεωργίου Γιάννε, ταξίαρχου, πρώην διευθυντή Κρατικής Ασφάλειας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για «παράβαση καθήκοντος», Αθ. Παπαηλιού για «διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού στη χώρα μας» και του προαναφερόμενου άγνωστου Αλβανού για «ψευδή ανώμοτη κατάθεση».

Η υπόθεση αυτή, για την οποία θα διενεργηθεί προανάκριση από τον 9ο πταισματοδίκη Αθηνών, άρχισε να απασχολεί τις δικαστικές αρχές το 1998, με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, που αναφερόταν στις ύποπτες δραστηριότητες του Βέμπι Αλιμουτσάι στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε αλυσίδα ξενοδοχείων στην πατρίδα του και αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της FIAT, θεωρείται δε από τις διεθνείς αστυνομικές υπηρεσίες ως ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του «ΟΥΤΣΕΚΑ» στο Κόσσοβο και ένας από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και όπλων στον κόσμο, με συνεργάτες Ιταλούς και Τούρκους μαφιόζους. Εγγραφα, εξάλλου, της ελληνικής ΕΥΠ τον εμφανίζουν να έχει σχέση και με εμπόριο οργάνων σώματος. Φέρεται, επίσης, σαν «ταμίας» του Σαλί Μπερίσα και σαν πρόεδρος της μεγαλύτερης παρατράπεζας στην Αλβανία, της VEFA (η λέξη προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων του Αλιμουτσάι, της συζύγου του Φλώρας και των παιδιών τους Εντμοντ και Αρτάν), που του απέφερε αμύθητα κέρδη με τη γνωστή μέθοδο της «πυραμίδας».

Στη διάρκεια της αιματηρής εξέγερσης στην Αλβανία το 1996, ο Αλιμουτσάι έφερε παράνομα την οικογένειά του στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας και την εγκατέστησε σε πολυτελή βίλα στην Εκάλη, την οποία αγόρασε από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών αντί 300 εκατ. δρχ. Για την αγορά της βίλας είχε ασκηθεί παλαιότερα ποινική δίωξη εναντίον της συζύγου του σε βαθμό κακουργήματος για «νομιμοποίηση εσόδων προερχομένων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Την ίδια περίοδο, ο Αλιμουτσάι αγόρασε μετοχές της εταιρίας αερομεταφορών AVIATOR, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κατηγορούμενος Αθ. Παπαηλιού, συγγενής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ιω. Γεωργακόπουλου. Τα αεροπλάνα της ιδιωτικής αυτής εταιρίας είχαν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλα ταξίδια στο Κόσσοβο. Είχε αγοράσει, ακόμα, ένα επιβατηγό πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα - Δυρράχιο, απολύοντας όλους τους Ελληνες ναυτικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής προκαταρκτικής έρευνας, η οικογένεια Αλιμουτσάι δε διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα, όταν ήρθε στη χώρα μας. Της χορηγήθηκαν όμως έγγραφα νόμιμης εισόδου και άδειες παραμονής μετά από προσωπικό ενδιαφέρον του σημερινού αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και τότε διευθυντή της ΓΑΔΑ, Ιω. Γεωργακόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ