Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ισορροπίες για τη μοιρασιά της πίτας αναζητεί η κυβέρνηση

Για τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη μετατέθηκαν οι σχετικές αποφάσεις

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση θα «επιταχύνει» τις διαδικασίες προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χτες συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, αλλά - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν έγινε εκτενής συζήτηση, λόγω και της απουσίας του υπουργού Πολιτισμού Θ. Πάγκαλου (βρίσκεται στις Βρυξέλλες) και το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση την Τρίτη. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συσταθεί υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας στην ενημέρωση Τύπου δήλωσε πως δε συζητήθηκε θέμα οργανωτικών αλλαγών στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004». Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, 10 Μάη, πρόκειται να γίνει συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Θ. Πάγκαλου με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, ενώ την Πέμπτη φτάνει για την καθιερωμένη επίσκεψη στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο το οργανωτικό μέρος της υπόθεσης, όσο η αναζήτηση ισορροπιών, αλλά και πολιτικών και θεσμικών διαδικασιών, που θα τις επιτρέψουν να προχωρήσει στη μοιρασιά της τεράστιας «πίτας» και μάλιστα με απ' ευθείας αναθέσεις, αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, καθώς τα συμφέροντα που διαγκωνίζονται είναι πάρα πολύ μεγάλα. Βέβαια το οργανωτικό σχήμα - κυρίως σε κυβερνητικό επίπεδο - που θα επιλεγεί, θα σηματοδοτεί μια πρώτη ισορροπία συμφερόντων.

Χτες έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντηση του πρωθυπουργού με το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο. Από τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο δήμαρχος, προκύπτει ότι η συζήτηση έγινε σε κλίμα συναίνεσης. «Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η πολιτική που θα ασκηθεί ενόψει του 2004, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα, πάντοτε έχοντας σαν σκοπό, τη φιλοδοξία, η Αθήνα να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι, συμφωνήθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος να παίξει από εδώ και στο εξής το ρόλο «της διπλωματίας στο εξωτερικό σε θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «υπήρξε συνεννόηση πάνω σε βασικά θέματα, που αφορούν στην αμεσότερη συμμετοχή της πόλεως των Αθηνών και μπορώ να σας πω, βγαίνοντας από αυτήν τη συνάντηση, ότι είμαι πλέον πεπεισμένος πως όλα στο μέλλον θα πάνε καλά. Χρειάζεται όμως - συμπλήρωσε ο δήμαρχος - πάρα πολλή δουλιά, χρειάζεται καλή προετοιμασία, πιο ζωντανοί και γρήγοροι ρυθμοί και θεωρώ ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και να σεβαστούμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί». Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «ως δήμαρχος της πόλεως των Αθηναίων έχω θεσμικό ρόλο».

Ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004»

Μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, ο πρώτος προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004», που αναμένεται να φτάσει - με σημερινή ισοτιμία δολαρίου - δραχμής - στα 620 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο προϋπολογισμός της ΟΕΟΑ παρουσιάζεται αυξημένος κατά 40 δισ. δρχ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Φακέλου Διεκδίκησης της Αθήνας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός αυτός αφορά μόνο την οργάνωση και τέλεση των αγώνων, ενώ δε συμπεριλαμβάνει τα κόστη για τα Ολυμπιακά Εργα, τα αναγκαία έργα υποδομής στις περιοχές υποδοχής των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας, τα οποία με τους πιο μέτριους υπολογισμούς θα ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Ο πρώτος αναθεωρημένος προϋπολογισμός της ΟΕΟΑ αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αμέσως μετά τους αγώνες του Σίδνεϊ. Ο τελικός προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 544 δισ. δραχμές, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των αγώνων της Ατλάντα και του Σίδνεϊ ξεπέρασαν κατά 70% και 45% αντίστοιχα τους προϋπολογισμούς των Φακέλων Διεκδίκησης...

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα περισσότερα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από την είσπραξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (224 δισ. δρχ.) και των χορηγιών (160 δισ. δρχ.). Τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν για την τεχνολογία (96 δισ. δρχ.) και τις τηλεπικοινωνίες (περίπου 100 δισ. δρχ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ