Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προειλημμένες αποφάσεις για νέο χαράτσι

Στη λήψη απόφασης αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ολομέλεια του Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), παρά την εκφρασμένη αντίθεση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) για κάτι τέτοιο, επειδή δεν προηγήθηκε ούτε καν τυπικός διάλογος στα όργανα του θεσμού, για το περιεχόμενο των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν αυτές τις μέρες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Αντίθεση που είχε ανακοινωθεί στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πριν το συνέδριο ακόμα, ζητώντας ταυτόχρονα την αναβολή του, ή διαφορετικά τη μη λήψης απόφασης. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, μέχρι και χτες το απόγευμα δε φαινόταν διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις μελών της, πως στο συνέδριο θα ανοίξει απλά ο διάλογος για το κρίσιμο ζήτημα των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), επιβεβαιώνοντας, έτσι, όσους έκαναν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις. Την ίδια ώρα, τα μέλη της ΤΕΔΚΝΑ είχαν μια ομόφωνη απόφαση να τηρήσουν, οπότε και παρέμενε άγνωστο μέχρι χτες, αν σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα υπάρξει απόφαση. Σε αυτό συνηγορούσε και η διαφωνία μεταξύ αιρετών που προέρχονται από τους κόλπους της ΝΔ.

Οπως δήλωσε η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ- «αν η ΚΕΔΚΕ επιμείνει στη λήψη απόφασης, η ΤΕΔΚΝΑ θα καταψηφίσει». Αναμένεται δε, η ΤΕΔΚΝΑ να ζητήσει οι όποιες αποφάσεις κυρίως για τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ να παρθούν στο ταχτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το Νοέμβρη. Η Β. Νικολαΐδου κατήγγειλε πως οι εισηγήσεις για τα θέματα του συνεδρίου, μοιράστηκαν τελευταία στιγμή, μη αφήνοντας έτσι περιθώρια για μελέτη και ουσιαστικό διάλογο, καθώς επίσης πως «βρισκόμαστε πίσω από τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου μας για απόδοση στους Δήμους των παρακρατηθέντων υπέρ τους πόρων». Διευκρίνισε, τέλος, πως η μόνη απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι να αποδοθούν στους μικρούς καποδιστριακούς Δήμους επιπλέον 16 δισ. δραχμές από τη νέα ανακατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Θέλουν απεξάρτηση, επιβάλλοντας φόρους

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, αν τελικά προχωρήσει σε απόφαση, θα ζητήσει, ανάμεσα σε άλλα, την ανάληψη από τους Δήμους φορολογικής εξουσίας, ως το μέσο με το οποίο θα απεξαρτηθούν από την κεντρική εξουσία. Μόνο που κάτι τέτοιο προϋποθέτει την παραπέρα αφαίμαξη της τσέπης των δημοτών από τα δημοτικά χαράτσια. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από τη μελέτη του Ν. Τάτσου για τη φορολογική εξουσία, στην οποία στηρίζει η ΚΕΔΚΕ το αίτημά της:«οι ψηφοφόροι είναι πιο προσεκτικοί όταν εκδηλώνουν τις προτιμήσεις τους για τοπικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, γιατί γνωρίζουν ότι το κόστος αυτών που ζητούν, θα το καλύψουν οι ίδιοι». Κάτι που με τη σειρά του στόχο έχει να «διαμορφώσουν οι δημότες την αντίληψη πως η κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να τους παρέχει υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει», όπως τόνισε στην παρέμβασή της η Β. Νικολαΐδου.

Επίσης, το συνέδριο, αν πάρει απόφαση, θα κληθεί να ψηφίσει το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, βασική φιλοσοφία του οποίου είναι η κάλυψη των ελάχιστων λειτουργικών, και μόνο, αναγκών των δήμων και η «σύγκλιση» μικρών και μεγάλων δήμων. Πάντως οι ΚΑΠ θα είναι στα ίδια πενιχρά επίπεδα, δηλαδή στο 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού, αφού ο υφυπουργός οικονομικών, Γ. Δρυς, ξεκαθάρισε πως δε θα δοθούν επιπλέον χρήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ