Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εχει ο καιρός ... μουσικές
  • «Χημείες» λόγου και ήχου, που μαρτυρούν το μελωδικό μεγαλείο της «μουσικομάνας της Ανατολής», της Σμύρνης. Στιγμιότυπα της σπουδαίας μουσικής δημιουργίας, που ορίζεται ως σμυρναίικο τραγούδι, και η οποία συνεχίζει να σκορπά μεγάλες συγκινήσεις. Τραγούδια, που κομίζουν «Αρωμα Σμύρνης», όπως τιτλοφορείται και το άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Protasis». Αποτελώντας μια από τις πληρέστερες συλλογές της ελληνικής δισκογραφίας στο είδος, περιλαμβάνει 60 γνωστά σμυρναίικα τραγούδια, ερμηνευμένα από αξιόλογες φωνές και εξαίρετους μουσικούς. Τα τρία CD της συλλογής ξεδιπλώνουν πτυχές της «εύθυμης καρδιάς της Ιωνίας», όπως έχει χαρακτηριστεί η Σμύρνη, η οποία εκτός από εμπορικό σταυροδρόμι υπήρξε ένα τεράστιο χωνευτήρι λαών, θρησκειών, πολιτισμών και μουσικών ακουσμάτων. Τραγουδούν οι: Γλυκερία, Αγάθωνας, Κώστας Βουτυράς, Σοφία Παπάζογλου, Αφεντούλα Ραζέλη, Γιασεμή Σαραγούδα, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργος Τζώρτζης, Χαρά Πομώνη, Γιώργος Κατσάρης κ.ά. Παίζουν εξαίρετοι μουσικοί, όπως οι Κώστας Πίτσος, Λάζαρος και Γιώργος Κουλαξίδης, Νίκος Σαραγούδας, Γιώργος Κόρος, Στάθης Κουκουλάρης, Παναγιώτης Πλαστήρας, Μανώλης Πάππος κ.ά. Μια αξιόλογη δισκογραφική συλλογή, που κυκλοφόρησε με την υποστήριξη του «902» TV και του «902 Αριστερά στα FM».
  • Δεκατέσσερα παραδοσιακά τραγούδια, που αναβλύζουν κυρίως από το Αιγαίο, αλλά και από τα παράλια της Μ. Ασίας περιλαμβάνει ο δίσκος «Κύματα του Αιγαίου» της Γιώτας Βέη, που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια επιστρέφει στη δισκογραφία, καταθέτοντας μιαν ακόμα αξιόλογη δισκογραφική δουλιά, που προσφέρει όμορφα τραγούδια και συγκινήσεις. Ενα δίσκο σμιλεμένο με αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες, που φωτίζει μιαν ακόμα πτυχή της άρρηκτης σχέσης της ερμηνεύτριας με τη μουσική μας παράδοση. Με το ήθος, το ύφος, την ομορφιά της. Αυτή τη φορά με τη θαλασσινή... Ταξιδεύω και η αύρα της ζωντανεύει το όνειρο, λέει η ίδια η Γ. Βέη για τη σχέση της με τη θάλασσα. Φτάνοντας μέσα από τις ερμηνείες της σε όμορφους προορισμούς, σε φωτεινά λιμάνια...

  • Πρωτοσυναντήθηκαν την άνοιξη του 2002 κι έσμιξαν φωνές, σκέψεις, ελπίδες. Αποκαλύπτοντας μέσα από φωνές και σιωπές κρυμμένα «μυστικά» αγαπημένων τραγουδιών... Προσφέροντας σπουδαίες ερμηνείες και πολλές συγκινήσεις. Ο λόγος για τον Νίκο Κουρουπάκη, την Ερωφίλη και τον Δημήτρη Υφαντή, τα μέλη του φωνητικού σχήματος «Τρίφωνο», που καταθέτουν τον πρώτο μεγάλο δίσκο τους με τίτλο τ' όνομα του σχήματος (είχε προηγηθεί το CD σινγκλ «Καράβια μοιάζουν οι ψυχές»). Στο δίσκο, που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ, το «Τρίφωνο» ερμηνεύει έντεκα καινούριες συνθέσεις των Κ. Λειβαδά, Δ. Υφαντή, Σ. Βαργεμτζίδη, Λ. Παριανού, Γρ. Κλιούμη, Κ. Αλιφραγκή, Ερωφίλης και μια διασκευή του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού της βόρειας Βρετανίας «Scarborough Fair». Σ' ένα τραγούδι συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός, ο άνθρωπος που στήριξε το σχήμα από το ξεκίνημά του και που το χειμώνα θα «συγκατοικήσει» με το «Τρίφωνο» στο «ΖΟΟΜ». Αν και είναι δύσκολο, κατά τη γνώμη μας, να αποτυπωθεί στη δισκογραφία όλη η μαγεία που προσφέρουν οι ζωντανές τριφωνίες αυτής της υπέροχης παρέας, ο ακροατής μπορεί να γευτεί την ομορφιά της συνεργασίας τους, που βασίζεται στην αγάπη τους για την αληθινή μουσική δημιουργία και στην κοινή αισθητική τους προσέγγιση.
  • Τους συναντάμε σε δρόμους και διάφορες γωνιές της Αθήνας. Πρόσφυγες στον τόπο μας, έφεραν μαζί και το μουσικό τους πολιτισμό. Οι περισσότεροι σπουδαγμένοι στη χώρα τους και άλλοι αυτοδίδακτοι, ξεδιπλώνουν τις μουσικές τους με γνώση κι αίσθημα. Με νοσταλγία, προσμονή, ελπίδα... Κάποιους από αυτούς τους μουσικούς που ασκούν υπαίθρια την τέχνη τους, έχουμε την ευκαιρία να «συναντήσουμε» στη σειρά «Μουσικοί του δρόμου» της εταιρίας «Protasis». Το πρώτο CD της σειράς αφορά στους Ρουμάνους μουσικούς. Ενα ηχητικό ντοκουμέντο με δύο ακορντεόν, κιθάρα, σαντούρι, κρουστά... Ενα μουσικό ταξίδι, παραδομένο στη δεξιοτεχνία και την ευαισθησία Ρουμάνων μουσικών που παίζουν και τραγουδούν.

  • Χρώματα, κίνηση, τοπία, συναντήσεις, αρώματα από Ελλάδα, σε μια σύγχρονη μουσική γεωγραφία. Ο λόγος για το νέο δίσκο «Echoes» (απόηχοι) του αξιόλογου Ελληνα τζαζίστα Γιώργου Φακανά, που μόλις κυκλοφόρησε από τη «LIBRA MUSIC». Ενα άλμπουμ με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων μουσικών, όπως ο τρομπετίστας Wallace Roney, ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης, ο σαξοφωνίστας David Lynch, ο ουτίστας Haig Yazdjian, ο ντράμερ Νίκος Καπιλίδης κ.ά., καθώς και ορχήστρας εγχόρδων, αποτελούμενης από τους Νίνα Πατρικίδου, Alfred Shtuni, Misa Smirnof, Κωστή Θέο, Αγγελο Ρεπαπή. Ενα μουσικό οδοιπορικό σε εννέα περιοχές της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη), που εικονογραφούνται με ηχοχρώματα που ξεκινούν από την παράδοση και εξελίσσονται στον ήχο του σήμερα. Στόχος του Γ. Φακανά είναι να φανεί η διαχρονική διάσταση της μουσικής, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ένας σύγχρονος συνθέτης, που η προσωπική του γραφή απέχει σε πρώτη ανάγνωση από την τυπική έκφραση της παράδοσης. Η παράδοση είναι το έναυσμα, το σημείο εκκίνησης, ο χώρος έμπνευσής του. Το τελικό άκουσμα είναι τελείως σύγχρονο.


Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ