Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Προς αναζήτηση συμμαχιών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, σε χτεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα και με την εκπρόσωπο Τύπου, έθεσε στον Τούρκο πρωθυπουργό το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δε θέλησε να αναφερθεί στην αντίδραση Ερντογάν. Οπως έγινε γνωστό, ο Χ. Μ. Μπαρόσο επεσήμανε ότι η Τουρκία θα διαπραγματεύεται και με τις 25 χώρες - μέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αποδεχτεί και την Κύπρο. Ωστόσο όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, ζήτησε από την Αγκυρα «μία χειρονομία, απέναντι στην Κύπρο, μέχρι τις 17/12», η απάντηση Ερντογάν, ήταν ότι έκανε ό,τι έπρεπε για την Κύπρο και δεν προτίθεται για καμία άλλη «χειρονομία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, έλαβε μέρος και στην Τουρκική Πλατφόρμα, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου παρευρέθησαν και έλαβαν το λόγο, μεταξύ άλλων, ο Ολι Ρέιν, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης και ο πρώην πρόεδρος της ΕΕ, Π. Κοξ. Μια εκδήλωση που θύμιζε περισσότερο προεκλογική συγκέντρωση, με τους ομιλητές να υπεραμύνονται της ένταξης της Τουρκίας, αφού πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να χαιρετίζουν τις εξαιρετικές της προόδους, όσον αφορά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο Ρ. Τ. Ερντογάν, απέφυγε να κάνει άμεση αναφορά στο Κυπριακό, σημειώνοντας μόνο ότι «δεν είναι σωστό ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ, που δε θέλουν την ένταξη της Τουρκίας, να προβάλλουν σαν εμπόδια, κριτήρια που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά της Κοπεγχάγης», αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για τα «αλματώδη βήματα» που έκανε η Τουρκία, προκειμένου να προσεγγίσει την ΕΕ, τόσο στην πολιτική μεταρρύθμιση, όσο και στον οικονομικό τομέα. Τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του για την ΕΕ, που ενώνει τη Μέση Ανατολή και την Ασία και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη φοβούνται το διαφορετικό που εκπροσωπεί η Τουρκία, αλλά να το αποδεχτούν και να καταλάβουν ότι οι διαφορές σε μια Ενωση δεν είναι μειονέκτημα, αλλά δύναμη...

Τέλος, υπέρ της επίδοσης ξεκάθαρης ημερομηνίας από τους 25 στην Τουρκία, χωρίς ειδικούς όρους, εφόσον πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τάχθηκε με δηλώσεις του και ο Βέλγος πρωθυπουργός Γ. Φερχόφστατ, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, χτες, στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ