Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Διαίρει και βασίλευε από Μπους

Καμία αναφορά στις συνομιλίες στον ΟΗΕ δεν κάνει στην επιστολή του στον Τσερβενκόφσκι, σε αντίθεση με τα όσα διαβεβαίωνε τον Κ. Καραμανλή

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας υποθάλπει έμμεσα πλην σαφώς ο Τζ. Μπους, κλιμακώνοντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» για την περιοχή των Βαλκανίων.

Σε επιστολή που απέστειλε προχτές προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος αφενός επιμένει στην ορθότητα της επιλογής του να προχωρήσει στην αναγνώριση του γειτονικού κράτους με το όνομα «Μακεδονία», ενώ από την άλλη δεν έκανε καμία αναφορά στις συνομιλίες που γίνονται στον ΟΗΕ, καθιστώντας έτσι μετέωρη τη διαβεβαίωση που είχε δώσει πριν από ένα μήνα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ότι στηρίζει τις προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για «μια λύση στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας».

Στην επιστολή του ο Τζ. Μπους αναφέρει ότι η αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ συμβάλλει προς την κατεύθυνση μιας σταθερής και πολυεθνικής «Μακεδονίας».

«Με την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θέλω να εκφράσω τη δέσμευση των ΗΠΑ για μία σταθερή, πολυεθνική και δημοκρατική Μακεδονία στα υφιστάμενα σύνορά της. Χαίρομαι γιατί αυτή η απόφασή μου έγινε εγκάρδια δεκτή στη Μακεδονία», επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του αυτή προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι τα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της 7ης Νοέμβρη στην ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνουν τη θέληση των «Μακεδόνων» πολιτών, να συνεχίσουν στο δρόμο που οδηγεί στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Στην κατεύθυνση αυτή έχετε τις πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ», τονίζει ο Τζ. Μπους. Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην επιστολή του, αξιολογεί ως «σημαντικές» τις σχέσεις των δύο χωρών και εκφράζει την προσδοκία του για «κοινές προσπάθειες, αναφορικά με ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

Επισημαίνεται ότι σε διαφορετικό μήκος ήταν η επιστολή που έστειλε στις 18 Νοέμβρη στον Κ. Καραμανλή προκειμένου να διασκεδάσει την «απογοήτευσή» του επειδή είχε προχωρήσει λίγο νωρίτερα στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ αγνοώντας τις «ευαισθησίες» που του είχε εκφράσει ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Στην επιστολή που είχε στείλει στον Κ. Καραμανλή ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εξεύρουν μια λύση στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας». Μάλιστα έδινε την υπόσχεση, που γέμισε ικανοποίηση την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι «θα ασπαστούμε οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «τυράκι» και η «μειονοτική φάκα» (2008-07-27 00:00:00.0)
Στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ (2007-06-05 00:00:00.0)
Αμερικανική «βοήθεια» ζητά η Αθήνα (2005-03-16 00:00:00.0)
Κλίμα ευφορίας μετά την επιστολή Μπους (2004-11-20 00:00:00.0)
Επιχείρηση επαναρυμούλκησης στο «άρμα» των ΗΠΑ (2004-11-19 00:00:00.0)
Τροφοδοτούν τη διαίρεση και την αντιπαράθεση στους λαούς των Βαλκανίων (2004-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ