Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ 89/48
Παράνομη διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος κατά το ΣτΕ

Παράνομη, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνεται σε διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας βασική διάταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα έκρινε παράνομο τον τρόπο συγκρότησης του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (επιπέδου ΤΕΙ).

Το συγκεκριμένο διάταγμα, που κατατέθηκε στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, αφορά τη λεγόμενη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική Οδηγία 89/48, την οποία και αντιγράφει κατά λέξη.

Σχετικά με τη δημιουργία στο υπουργείο Παιδείας, ενός «Συμβουλίου αναγνωρίσεως επαγγελματικής ισοτιμίας τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», το ΠΔ ορίζει ότι αυτό θα αποφασίζει για τη σχετική αναγνώριση και θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργείων Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας και από ένα μέλος του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, ενός ΑΕΙ και εκπρόσωπο συγγενούς οργάνωσης ή έναν υπάλληλο δημόσιας αρχής αρμόδιας για την έκδοση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Η αιτιολόγηση του ΣτΕ, που δεν έχει γίνει στις λεπτομέρειές της γνωστή, φέρεται να αναφέρει ότι η συγκρότηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης δεν είναι νόμιμη, ενώ σημειώνεται ότι «το ΠΔ δε συμμορφώνεται προς την οδηγία αλλά τη μεταφράζει απλώς με αόριστη διατύπωση» και τίθεται από τους ανώτατους δικαστές θέμα μετάφρασης σε ορισμένους «καθοριστικούς όρους (τίτλους)».

Πάντως αυτό που είναι σίγουρο, όσο και αν συγκαλύπτεται από πολλές μεριές, είναι ότι με την εφαρμογή της οδηγίας 89/48 αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, και χτυπιούνται βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, καθώς θεωρεί ότι ο απόφοιτος πανεπιστημίου δεν μπορεί με μόνο όπλο το πτυχίο του να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε, αλλά του αναγνωρίζεται μόνο «δυνατότητα πρόσβασης» στο επάγγελμα, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ