Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (17ο)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οπως εκτιμά στις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο η ΚΕ η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ περνά μέσα από τη συστηματικότερη προσπάθεια για την παραπέρα βελτίωση του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου, την αποφασιστική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς και την ποσοτική - ποιοτική άνοδο του επιπέδου λειτουργίας, περιεχομένου δράσης των ΚΟΒ.

Αρκετές φορές το Κόμμα έχει ασχοληθεί μ' αυτά τα θεμελιακά ζητήματα, περισσότερες φορές κατέληγε σε σωστές αποφάσεις. Ακολούθησαν μάλιστα κατά κανόνα και θετικά βήματα, λαμβανομένων υπόψη και των συγκυριών, αλλά και των δύσκολων συνθηκών. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα βήματα που έγιναν μετά το 14ο Συνέδριο για την ανασυγκρότηση του Κόμματος και την αποκατάσταση των χαρακτηριστικών Κόμματος Νέου Τύπου.

Στις θέσεις για το 17ο Συνέδριο η ΚΕ σωστά εκτιμά ότι συνολικά η δράση του Κόμματος τα τελευταία χρόνια ήταν θετική και ανοδική και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Παρακάτω, και πάλι σωστά εκτιμά ότι αυτά τα βήματα που έγιναν δεν ήταν αρκετά, ότι ήταν κάτω από τις πραγματικές δυνατότητες που έχει το Κόμμα, αλλά κυρίως πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, τους στόχους του, αλλά και τις αντικειμενικές συνθήκες. Οτι εξακολουθούν να υπάρχουν χρόνιες αδυναμίες, προβλήματα, τα οποία δυσκολεύουν την εκπλήρωση των στρατηγικών του στόχων.

Με το σημείωμά μου αυτό προσδοκώ να συμβάλω με κάποιες σκέψεις στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

1. Τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από την τεχνολογική έκρηξη στην ενημέρωση και πληροφόρηση - ιδεολογικός -πολιτικός εξοπλισμός; Από ποιους δρόμους πρέπει να περνά; Πώς πρέπει να ιεραρχείται;

Είμαι της άποψης ότι σήμερα π.χ. δεν επικρατεί ενιαία αντίληψη στις γραμμές του Κόμματος, από την κορυφή μέχρι και τη βάση, σε μια σειρά από σοβαρότατα ζητήματα. Οπως π.χ. συμμαχίες, συνεργασίες, ΠΑΜΕ, ΑΑΔΜ, Δικτατορία του Προλεταριάτου, Σοσιαλισμός κλπ.

Το Κόμμα πρέπει να ρίξει μεγάλο βάρος, και γρήγορα μάλιστα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν μεγάλα και ουσιαστικά βήματα. Η προσπάθεια πρέπει να περνά μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει το Κόμμα, ώστε να βοηθά καθημερινά και να εξοπλίζει τις κομματικές δυνάμεις.

Τα κείμενα, κυρίως του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, πρέπει να βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοεί το βάθος και την ουσία των προβλημάτων, την αιτία τους, να εξηγούν απλά και κατανοητά ότι το κοινωνικό αυτό σύστημα ούτε μπορεί ούτε και θέλει να τα λύσει, ότι αυτά μπορούν πραγματικά να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μόνο στο σοσιαλισμό, αλλά πως και εκεί αυτά δε θα λύνονται αυτόματα. Βέβαια χρειάζεται να προσέχουμε τον εξής κίνδυνο: Αν δε βοηθούμε ολοκληρωμένα και σωστά να περάσει η αντίληψη ότι αφού αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν στο σημερινό κοινωνικό σύστημα, τότε γιατί και για ποιον λόγο πρέπει να αγωνιζόμαστε;

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ορισμένες μορφές, δοκιμασμένες ιστορικά, ιδεολογικής βοήθειας, έχουν ατονήσει, παραμεληθεί και παραμεριστεί, είτε κάτω από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε είτε από καθαρή υποτίμηση κάποιων στελεχών ή και ΚΟ. Χρειάζεται να επιμένουμε χωρίς υποχωρήσεις, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι μορφές και όλα τα μέσα.

2. Για την αποφασιστική και ουσιαστική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς. Επίσης ένα κεφαλαιώδες ζήτημα σύνθετο και εξαρτημένο από πολλούς παράγοντες. Εχει να κάνει με την κοινωνική σύνθεση του Κόμματος, άρα και τη στελέχωσή του, με τον τρόπο ανάδειξής τους, με τη διαπαιδαγώγησή τους κλπ.

Τα καθοδηγητικά όργανα και τα στελέχη είναι ο ιμάντας που δίνει κίνηση παρακάτω μέχρι και την ΚΟΒ. Αποστεωμένα γραφεία ΚΟΒ δεν μπορούν να κινήσουν τα κομματικά μέλη στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα. Απλά διεκπεραιώνουν κάπως «από τα πάνω» εντολές. Στελέχη που καθοδηγούν γραφεία ΚΟΒ αρκούνται σε μια παρουσία στις συνεδριάσεις, σε μια «καλή» παρέμβαση, άντε και καμία συνεργασία. Κομματικές ομάδες που υποτίθεται παλεύουν στο εργατικό ή κοινωνικό κίνημα, καθοδηγούνται και από τηλεφωνικές εντολές είτε με σύντομες συνεργασίες. Μέλη ΑΕ και ΑΓ δεν τολμούν να βγουν προς τα έξω για να εκλαϊκεύσουν την πολιτική του Κόμματος, στην καλύτερη περίπτωση, γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και δυνατότητές τους ή γιατί δεν έχουν λυμένα στο μυαλό τους αυτά που πρέπει να εκλαϊκεύσουν και στη χειρότερη περίπτωση γιατί δεν έχουν απέναντί τους εμπιστοσύνη παραπάνω καθοδηγητικά στελέχη.

Μέλη ΚΟ, καθοδηγητές δηλαδή, δεν είναι μπροστάρηδες στους καθημερινούς αγώνες του Κόμματος, ώστε με το παράδειγμά τους να εμπνέουν τους συντρόφους. Ο χώρος δεν επιτρέπει παραπέρα επέκταση. Ομως χρειάζεται να τονίσω ότι όσο ανεβαίνει η καθοδηγητική ιεραρχία, τόσο μειώνονται αυτά τα αρνητικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια που θα καταβάλει η αυριανή ΚΕ πρέπει να είναι πολλαπλάσια, όσο θα κατεβαίνει προς τη βάση. Αυτό που λείπει είναι η απαρέγκλιτη επιμονή.

Στην προσυνεδριακή δουλιά που άνοιξε με τις θέσεις, πολλά γράφτηκαν για την ΚΟΒ. Την οργάνωση που εκπροσωπεί το Κόμμα στο χώρο της. Αυτό γίνεται γιατί φαίνεται πως τουλάχιστον η ΚΕ έχει κατανοήσει τι σημαίνει καλή ΚΟΒ (λειτουργία, περιεχόμενο, δράση) για την ενίσχυση του Κόμματος.

Δυο λόγια αρχικά για την αναδιάταξη των ΚΟΒ μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, με στόχο τον προσανατολισμό του Κόμματος στους τόπους δουλιάς, στην εργατική τάξη.

Το μέτρο ήταν σωστό. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην έχουν ακόμα φανεί. Αυτό δε σημαίνει πως ήταν λάθος. Ισως αυτός ο προσανατολισμός να μη δόθηκε ολόπλευρα στη βάση του Κόμματος. Ισως η καθημερινή βοήθεια να μην ήταν αρκετή. Το σίγουρο όμως είναι ότι χαρακτηρίστηκε η προσπάθεια από μονομέρεια. Κλαδικές ΚΟΒ έβγαλαν ολωσδιόλου από το οπτικό τους πεδίο τα μεγάλα και τοπικά κοινωνικά προβλήματα. Συνοικιακές ΚΟΒ δεν ασχολήθηκαν με τα εργατικά προβλήματα, με την ΤΑ. Ο όποιες διορθωτικές κινήσεις δε θα συμβάλουν αυτόματα στην ευόδωση των κομματικών στόχων αν δεν αντιμετωπιστεί η μονομέρεια. Σήμερα οι περισσότερες ΚΟΒ λειτουργούν χωρίς να γνωρίζουν καλά το χώρο που καλύπτουν, την κοινωνική σύνθεση, τα πραγματικά προβλήματα. Το Γραφείο της ΚΟΒ και συνολικά η ΚΟΒ συγκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά μετά από καθοδηγητική παραίνεση, το περιεχόμενο της λειτουργίας τους είναι σχεδόν προϊόν των καθοδηγητικών οργάνων, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Στις ΚΟΒ επικρατεί μια χαλαρότητα, ιδιαίτερα μια υποχώρηση από τα επαναστατικά χαρακτηριστικά μέλους Κομμουνιστικού Κόμματος Νέου Τύπου και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται με την προσήκουσα προσοχή. Μέλη δεν ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις καταστατικές τους υποχρεώσεις. Υπάρχουν μέλη που δεν ανοίγουν το στόμα τους να πουν έστω την αντίρρησή τους. Υπάρχουν μέλη που δε συμμετέχουν συστηματικά στην καθημερινή δράση των σωματείων, σ' όποιες κινητοποιήσεις είτε του κινήματος είτε του Κόμματος.

Για να ανέβει το επίπεδο του Κόμματος και να ενισχυθεί ολόπλευρα, πρέπει να ανέβει το επίπεδο και η δράση του κομματικού μέλους ατομικά και της ΚΟΒ συνολικά.

Είναι μονόδρομος. Χρειάζεται η ΚΕ και ολόκληρο το Κόμμα να ρίξει το βάρος σ' αυτήν την κατεύθυνση χωρίς βέβαια να υποχωρήσει στα άλλα καθήκοντα και στόχους.

Η ΚΟΒ που λειτουργεί στα πλαίσια των αποφάσεων του Κόμματος με πρωτοβουλία, δικό της πρόγραμμα που ασχολείται με τα προβλήματα του χώρου της και τα μεγάλα, που λειτουργεί συλλογικά και αξιοποιεί όλα τα μέλη, τους οπαδούς και βοηθά σωστά την ΚΝΕ, σίγουρα ευρύνει την επιρροή του Κόμματος και την ποσοτική του ανάπτυξη.

Συντροφικά

Γιώργος Γεωργαλάς

ΚΟΒ Καλλιθέας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ