Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Πράσινο φως» για την κατάρριψη αεροσκαφών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τελικά επικυρώθηκε χτες, με την υπογραφή του Προέδρου Χορστ Κέλερ, ο αμφιλεγόμενος νέος νόμος που επιτρέπει στη γερμανική πολεμική αεροπορία με εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καταρρίπτει αεροσκάφη στα οποία έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.

Ο νόμος που προώθησε η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε ως αφορμή φυσικά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2003 όπου ένα διανοητικά διαταραγμένο άτομο πέταξε πάρα πολύ κοντά στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης με ένα ελαφρύ αεροσκάφος. Αλλά συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις... Εξ ου και οι αντιδράσεις του Γερμανού Προέδρου, ο οποίος ναι μεν υπέγραψε το νόμο εξέφρασε δε τις έντονες επιφυλάξεις του καλώντας μάλιστα το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει το νέο νόμο. Ο Κέλερ σημείωσε ότι το γερμανικό Σύνταγμα ήδη επιτρέπει στις Ενοπλες Δυνάμεις να υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο της χώρας.

Από την πλευρά της η γερμανική αντιπολίτευση, από τη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το νέο νόμο και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ