Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αντιδραστικά σχέδια ανατροπής

Από τον Χάνες Χοφμπάουερ, γνωστό δημοκράτη δημοσιογράφο και διευθυντή του εκδοτικού Promedia της Βιέννης, που επισκέφτηκε τη Λευκορωσία και τις εντυπώσεις του δημοσίευσε σε δύο ανταποκρίσεις του στην «Νόιες Ντόιτσλαντ» (μια ολοσέλιδη στις 7 Γενάρη 2005, και τη δεύτερη, συντομότερη, στις 10 του ίδιου μήνα) ο αναγνώστης πληροφορείται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εκεί κατάσταση.

Η δεύτερη ανταπόκριση παρουσιάζει τα σχέδια της διεθνούς και εσωτερικής αντίδρασης για ανατροπή του καθεστώτος, που μοιάζουν κατά πολύ με εκείνα που προηγήθηκαν στην Ουκρανία. Ενας από τους πρωτεργάτες αυτού του αντεπαναστατικού, τυχοδιωκτικού σεναρίου είναι ο Γερμανός Χανς - Γκέοργκ Βικ, για τον οποίο ο Χ.Χ. γράφει: «Στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2001 ήταν προϊστάμενος της ομάδας παρατηρητών του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (OSZE) στο Μινκ. Ο Βικ ήταν προηγούμενα (1985 - 1990) πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (κατασκοπίας - Θ.Β.). Στο περιοδικό Οστ-Βεστ-Γκέγκεν - Ινφορμασιόνεν διατύπωσε τις αντιλήψεις του για την "προώθηση της πολιτικής εναλλακτικής λύσης στη Λευκορωσία" και έφτασε ταυτόχρονα και στο κέντρο της υπόθεσης το ζήτημα του κόστους. Ο Βικ περνάει ανοιχτά στο ζήτημα της ανάληψης της εξουσίας στο Μινσκ: "Στην περίπτωση αλλαγής στην ηγεσία του λευκορωσικού κράτους... η πλατιά συμμαχία της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι σε θέση, με πλατιά δημόσια υποστήριξη στη Λευκορωσία (διαδηλώσεις) και με διεθνή υποστήριξη (ευρωπαϊκά ιδρύματα) να απαιτήσει την άμεση διεξαγωγή ελεύθερων και καθωσπρέπει προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και αυτό το αίτημα να το επιβάλει". Αυτά έγραφε ο Βικ ένα μήνα πριν παιχτεί αυτό το σκηνικό ακριβώς υποδειγματικά στο γειτονικό Κίεβο.

Για την προετοιμασία αυτής της μέρας, ο Βικ απαριθμεί με πολλή ακρίβεια: "Τεχνική και προσωπική διεύρυνση των δύο ελεύθερων λευκορωσικών ραδιοπρογραμμάτων μικρού κύματος που υπάρχουν στο εξωτερικό "Racija" (στην Πολωνία) και "Baltic Waves" (στη Λιθουανία)... Ετήσια έξοδα: 5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να συμβάλουν στην ικανότητα της οικονομικής επιβίωσης των ελεύθερων μίντια και άρθρα που να αμείβονται. Εξοδα: 200.000 ευρώ το χρόνο».

Ακόμα προτείνει να οργανώνονται συσκέψεις και σεμινάρια για την «πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση», με προϋπολογιζόμενα ετήσια έξοδα 3 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις συσκέψεις να προετοιμάζεται μια ικανή αντιπολίτευση και να γίνονται «οργανωτικές προετοιμασίες» για τον εκλογικό αγώνα. Επίσης, να ιδρυθεί Γραμματεία Συντονισμού με ετήσια έξοδα, μαζί με το προσωπικό, 1 εκατομμύριο ευρώ. Σαν έδρα προτείνει τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, τη Βαρσοβία και το Βίλνιους.

Στο σύνολό τους τα έξοδα θα ανέλθουν στα 14,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και σαν χρηματοδότες ο πρώην αρχηγός της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας προβλέπει την ΕΕ, που πρέπει, γράφει, να την κεντρίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ που διαθέτει 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας.

Στην αρχή του άρθρου του ο Χ.Χ. υπενθυμίζει το «Νόμο για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία» που υπέγραψε ο Μπους στις 20 Οκτώβρη 2004, ο οποίος προβλέπει οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και υποστηρίζει οικονομικά την ανατρεπτική αντιπολίτευση.

Η ΕΕ, επίσης, έχει πάρει ήδη από τις 15 Σεπτέμβρη 1997 οικονομικά και άλλα μέτρα κατά της Λευκορωσίας με τον ίδιο ανατρεπτικό στόχο.

Η Λευκορωσία έχει χαρακτηριστεί από τον πρώην πρέσβη τον ΗΠΑ Michael Kozak «η Κούβα της νέας Ευρώπης», γράφει ο Χοφμπάουερ.


Θ.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» (2020-09-17 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ - ΕΕ σφίγγουν τον κλοιό για «πολιτική αλλαγή» (2020-09-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοαστική και γεωπολιτική αντιπαράθεση (2020-08-21 00:00:00.0)
Παζάρια για το πετρέλαιο (2012-10-20 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί και επεμβάσεις (2004-09-26 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ (2001-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ