Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ - ΗΠΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων

Από τις πλημμύρες στην Κόστα Ρίκα

Associated Press

Από τις πλημμύρες στην Κόστα Ρίκα
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΑ ΚΟΝΤΣΙΤΑ - ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-

Ενόσω οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής από τις χώρες του Ινδικού ωκεανού εξακολουθούν να στοιχειώνουν, στο έλεος σφοδρών καιρικών φαινομένων βρίσκονται αρκετές περιοχές του πλανήτη... Βρετανία, Ιρλανδία, Καλιφόρνια, Κόστα Ρίκα και Παναμάς πλήττονται σφοδρά και πληρώνουν το τίμημα του συνεχούς «βιασμού» της φύσης.

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο μοτοσικλετιστές και ένας οδηγός ΙΧ, σύμφωνα με το BBC, στη Σκοτία και τη Β. Ιρλανδία, λόγω τροχαίων δυστυχημάτων που προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, που πνέουν με ταχύτητα έως και 200 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, σωστικά συνεργεία επιχείρησαν να διασώσουν το 19μελές πλήρωμα ψαρόβαρκας, Ισπανοί και Πορτογάλοι, περίπου 120 μίλια έξω από τις ακτές της Σκοτίας, που βρέθηκαν σε κίνδυνο, όταν σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση των μηχανών του σκάφους. Από τη σφοδρή κακοκαιρία, περίπου 60.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Σκοτία, καθώς από τους θυελλώδεις ανέμους δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε γραμμές της εταιρίας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν μπλοκάρει δρόμοι, έχουν κλείσει βασικές γέφυρες, έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των φέρι μποτ και του σιδηροδρόμου.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην παραλιακή περιοχή Λα Κοντσίτα στην Καλιφόρνια, εξαιτίας των πενθήμερων καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, προσπαθώντας να εντοπίσουν ακόμη 13 άτομα - μεταξύ των οποίων τρία παιδιά - των οποίων η τύχη αγνοείται. Οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 20 ανθρώπους στις νότιες πολιτείες της Καλιφόρνια, της Γιούτα και της Νεβάδας, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις συγκοινωνίες.

Κόστα Ρίκα και Παναμάς, «κάτω χώρες»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Αμπέλ Πατσέκο, μετά από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις ακτές της Καραϊβικής, εξαιτίας σφοδρών καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή επί τρεις μέρες.

Εχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από την κακοκαιρία και περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους και στεγάζονται σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με κοινότητες ιθαγενών γύρω από την Αλτα Ταλαμάνκα στα νότια της χώρας και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Η υπηρεσία εθνικής πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι άνθρωποι έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους, αναζητώντας καταφύγιο από τις πλημμύρες. Παράλληλα, το οδικό δίκτυο της χώρας καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως και οι καλλιέργειες μπανάνας, όμως έχουν μείνει ανέπαφες οι φυτείες καφέ της Κόστα Ρίκα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καφεπαραγωγούς χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Επί ποδός και οι Αρχές στον Παναμά, όπου μέχρι στιγμής περίπου 5.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, μετά από πλημμύρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ