Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
«Πάγωμα» χρεών και άλλα κυνικά παιχνίδια...

Στρατόπεδο προσφύγων στην Ατσεχ

Associated Press

Στρατόπεδο προσφύγων στην Ατσεχ
ΓΕΝΕΥΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε χτες από τις χώρες που «συνδράμουν» με στρατεύματα στην επιχείρηση αρωγής προς τους πληγέντες από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη στη Σουμάτρα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους εντός τριών μηνών. Στο πλαίσιο της απόπειρας «ελέγχου» της κατάστασης στην εξεγερμένη επαρχία Ατσεχ, η ινδονησιακή κυβέρνηση είχε ζητήσει προχτές από τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να ενημερώνουν τις αρχές για όλες τις κινήσεις τους.

Η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε ως «αναμενόμενη» προσπάθεια «αποκατάστασης του κυβερνητικού ελέγχου» στη σακατεμένη περιοχή, ωστόσο υποκρύπτει μια φρικτή πραγματικότητα: ο στρατός συνεχίζει τις μάχες εναντίον των ανταρτών του Κινήματος Ελεύθερο Ατσεχ (GAM) τις τελευταίες ημέρες, ενώ αρνείται να διανείμει βοήθεια σε «συμπαθούντες» της αυτονομιστικής οργάνωσης! Η απόφαση της Τζακάρτας να ελέγχει στενότερα εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και μη κυβερνητικές οργανώσεις αφορά μάλλον την προσπάθεια ελέγχου της ροής της πληροφόρησης.

Χτες πάντως στα διεθνή δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία κυριαρχούσαν η απόφαση των «δωρητών» στη Γενεύη να «παγώσει» προσωρινά την αποπληρωμή των χρεών των χωρών που έπληξαν ο σεισμός και το τσουνάμι, καθώς και οι «δεσμεύσεις» που απέσπασε ο ΟΗΕ για «άμεση» αποδέσμευση 977 εκατ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας. Πρωτοβουλία «παγώματος» της αποπληρωμής χρεών αναμένεται να αναλάβει και το λεγόμενο Κλαμπ του Παρισιού - η άτυπη ομάδα δανειοδοτών που περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα κυριότερα ερωτήματα, βέβαια, αφορούν τους όρους που θα συνοδεύσουν το «πάγωμα» αυτό.

Σε άλλες σχετικές εξελίξεις: η UNESCO ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Οι αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούσαν την υπόθεση της αποπειραθείσας «πώλησης δύο ορφανών του τσουνάμι» από έναν άνδρα. Η Ινδία έδωσε άδεια σε ομάδα του ΟΗΕ να μεταβεί στα νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ για τον εμβολιασμό των παιδιών. Και ο επίσημος απολογισμός των νεκρών - που έχει στην πραγματικότητα ξεπεράσει εδώ και μέρες τους 165.000 και οδεύει προς τους 200.000 νεκρούς... - τοποθετούνταν χτες από τις κυβερνήσεις των χωρών στις 158.860 («επιβεβαιωμένοι» απολογισμοί: Ινδονησία 106.523, Σρι Λάνκα 30.725, Ινδία 15.779, περιλαμβανομένων 5.628 αγνοούμενων, Ταϊλάνδη 5.313, Βιρμανία 59, Μαλδίβες 82, Μαλαισία 68, Μπανγκλαντές 2, Σομαλία 298, Τανζανία 10, Κένια 1, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο).

Υπάρχουν εκτιμήσεις αναλυτών ότι η κατάσταση στην Ατσεχ είναι πολύ χειρότερη από ό,τι παραδέχονται οι αρχές. Ο στρατός και η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες που μεταφέρει ο συγγραφέας Αντρέ Βλτσεκ, αδράνησαν επί τούτου, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στην εξεγερμένη επαρχία. Και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με προκλητικά αδιάφορο τρόπο, αφήνοντας την «ανοικοδόμηση», όση υπάρξει, στους ξένους.

Η φυσική καταστροφή στην περιοχή, στο μεταξύ, «αξιοποιείται» από τις ΗΠΑ στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Daily Mirror», οι ΗΠΑ θα ήθελαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της πρώτης τους στρατιωτικής παρουσίας στη Σρι Λάνκα από το 1948 για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή - η πόλη Τρινκομαλί, προσθέτει, ίσως αποτελέσει μελλοντικά σημαντική βάση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ