Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και επισήμως σαθρή η δικαιολογία της εισβολής

Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τερματίστηκαν και επισήμως οι έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, χωρίς να έχει ανευρεθεί τίποτε απολύτως. Αυτό ανακοινώθηκε χτες από το Λευκό Οίκο, ενταφιάζοντας και τυπικά το βασικότερο, ίσως, επιχείρημα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για τους λόγους που κατέστησαν αναγκαία την εισβολή στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, η έρευνα της ομάδας των 1.200 Αμερικανών ειδικών που από την επιβολή της κατοχής μέχρι σήμερα ερεύνησαν πρώην εργοστάσια, αποθήκες, στρατόπεδα, σπιθαμή προς σπιθαμή, σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, τερματίζεται. Ο επικεφαλής της ομάδας, Τσαρλς Ντουέλφερ, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την τελική αναφορά μέσα στον επόμενο μήνα. Μια αναφορά που δεν αναμένεται να διαφέρει πολύ από την πρώτη του έκθεση, πριν από μερικούς μήνες, στην οποία υπογραμμιζόταν σαφώς ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε κατά το παρελθόν απαγορευμένα όπλα, και πιθανότατα είχε την πρόθεση να τα αποκτήσει ξανά, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να το πράξει.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά ο Λευκός Οίκος αλλά και η δοτή κυβέρνηση Αλάουι παραδέχονταν ότι οι εκλογές της 30ής Ιανουαρίου στο Ιράκ θα διεξαχθούν μετά πολλών εμποδίων και προβλημάτων «και σίγουρα δε θα είναι τέλειες». Οπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε ο δοτός πρωθυπουργός Αλάουι σε τουλάχιστον 4 μεγάλες επαρχίες από τις 18 της χώρας, δεν πρόκειται, καν, να στηθούν κάλπες εξαιτίας των συγκρούσεων και της έλλειψης ασφάλειας. Εντούτοις, και οι δύο πλευρές επέμειναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, εκτίμησε ότι μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, σταδιακά, θα αποκλιμακωθεί και η βία στο Ιράκ, οπότε θα καταστεί δυνατή η σταδιακή έναρξη της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα, το αργότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ο Πάουελ, πάντως, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Νέες αποχωρήσεις και επιθέσεις

Εντός Ιράκ στο πεδίο της προεκλογικής διαδικασίας, χθες άλλο ένα σουνιτικό κόμμα, το Εθνικό Μέτωπο του Ιράκ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εκλογική διαδικασία. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση που έγινε, οι βασικές αιτίες της απόφασής του είναι η σύλληψη, το Δεκέμβρη, του ηγέτη του από τις κατοχικές δυνάμεις και η άρνηση της δοτής κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ψηφοφορίας.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Χτες στη Μοσούλη, από δύο διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και μεγάλος αριθμός αμάχων (που δεν προσδιορίζεται) ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 2 Ιρακινοί στρατιώτες. Επίσης, στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Μοσούλη σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 6 από έκρηξη βόμβας την ώρα που περνούσε ιρακινή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, ενώ στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 2 γυναίκες και τραυματίστηκαν 6 πολίτες από επίθεση με όλμους κοντά στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ