Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σπίθα εξέγερσης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η σπίθα της εξέγερσης για άλλη μία φορά κάνει τη Βολιβία, την καρδιά της κορδιλιέρας των Ανδεων και της Νοτίου Αμερικής, να φλέγεται. Η οδική αρτηρία από το Ελ Αλτο στην πρωτεύουσα Λα Πας έχει αποκλειστεί. Ιθαγενείς, συνταξιούχοι, αγρότες διαδηλώνουν στη Λα Πας και στην Κοτσαμπάμπα, όπου συμμετείχαν την Τρίτη με 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Οι εργαζόμενοι στην οικονομική πρωτεύουσα, τη Σάντα Κρους έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλες τις οδικές αρτηρίες με αποτέλεσμα η δημόσια και η ιδιωτική συγκοινωνία να διακοπεί, ενώ εργοστάσια, υπηρεσίες και μαγαζιά είναι κλειστά!

Σύμφωνα με τα ανεξάρτητα μέσα της Βολιβίας, «Bolpress» και «Econoticias Bolivia», αλλά και το βρετανικό BBC, οι μεγαλύτερες πόλεις της Βολιβίας έχουν παραλύσει από τη γενική απεργία που ξεκίνησε από τις Εργατικές Ενώσεις του Ελ Αλτο, σε αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης του Κάρλος Μέσα να περικόψει τις επιδοτήσεις από την πώληση της βενζίνης και του πετρελαίου και για την πιθανή πώληση της εταιρίας ύδρευσης «Agua de Illimani» σε γαλλικών συμφερόντων εταιρία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα εκδηλωμένης κοινωνικής ανυπακοής και αντίστασης από τις ημέρες του Οκτώβρη του 2003, με την παλλαϊκή εξέγερση και τον «πόλεμο του φυσικού αερίου» αλλά και ανάλογο «πόλεμο του νερού» του 2000, όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύμφωνα με το «Bolpress», πλέον το μέλλον της κινητοποίησης και της απεργίας επ' αόριστο που έχουν κηρύξει, βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των εργατικών και συνοικιακών συμβουλίων του Ελ Αλτο, παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης Μέσα να συζητήσει το ζήτημα του νερού και της «Agua de Illimani». Εμφανίζεται όμως ανένδοτη στο ζήτημα των επιδοτήσεων των καυσίμων, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα αρχής, αφού «δίνεται η δυνατότητα για μεταπώλησή του στο εξωτερικό», και συνεπώς ενθαρρύνεται «η μαύρη αγορά αλλά και απειλείται η επάρκεια της εσωτερικής αγοράς». Μάλιστα, απείλησε να παραιτηθεί σε περίπτωση που οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν και ειδικά εάν «χαθεί έστω και μία ζωή»...

«Ο Μέσα πρέπει να φύγει» απαντούν οι διαδηλωτές και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τονίζουν ότι τα μέτρα προωθούνται από την κυβέρνηση γιατί είναι επιταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι για άλλο λόγο, ενώ τονίζουν ότι σύμφωνα με τους αναλυτές οι περικοπές των επιδοτήσεων θα προκαλέσουν αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ντίζελ μεταξύ 10% και 23%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ