Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Τριβές για τους «συριακούς» πυραύλους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ.--

Δυσαρέσκεια και «σύννεφα» στις σχέσεις Ισραήλ - Ρωσίας προκαλούν οι πληροφορίες ότι η Μόσχα υπέγραψε συμφωνίες πώλησης πυραύλων νέας τεχνολογίας με τη Συρία. Αυτό υποστηρίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία φιλοξενούν πληθώρα δηλώσεων από ανώνυμους πλην υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πριν από λίγες μέρες, Ρώσοι και Σύριοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Δαμασκός αγοράζει από τη Μόσχα φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους «Igle SA - 18» που θεωρούνται από τους πλέον αποτελεσματικούς που χρησιμοποιούνται σήμερα. Επίσης, οι ισραηλινές εφημερίδες επικαλούνται δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant», το οποίο υποστηρίζει ότι η ρωσική ηγεσία ανταποκρίθηκε θετικά στο συριακό ενδιαφέρον για την αγορά 10 συστημάτων πλοήγησης πυραύλων εδάφους - εδάφους, τύπου «Iskander E», με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ισραηλινή ηγεσία ανησυχεί ιδιαιτέρως εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι να φτάσουν, τελικά, στα χέρια της «Χεζμπολάχ», στο νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις αλλεπάλληλες πτήσεις που πραγματοποιούν ισραηλινά μαχητικά στο λιβανέζικο εναέριο χώρο. Επισήμως, τις πληροφορίες αυτές δε σχολίασε κανένας Ρώσος αξιωματούχος. Από την άλλη, επωνύμως δηλώσεις για το θέμα κάνει μόνο ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Ντέιβιντ Σίγκελ, τονίζοντας ότι «οι πληροφορίες αυτές ελέγχονται και είναι πολύ ανησυχητικές».

Ο Σίγκελ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που φέρουν το Ισραήλ να ζητά από την Ουάσιγκτον να παρέμβει στο θέμα για να ακυρωθεί η συμφωνία για τους πυραύλους μεταξύ Ρωσίας και Συρίας. Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις, ενόψει και της επίσκεψης του Σύριου Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ στη Μόσχα, μεταξύ 24 - 28 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ