Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας
  • Τέσσερις αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια Μπαγκλαντέζο μικροπωλητή στο Περιστέρι
  • Ευθύνες δύο αστυνομικών για την κακοποίηση των Αφγανών μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα, παραδέχεται η Αστυνομία

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα του βασανισμού των Αφγανών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα

Eurokinissi

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα του βασανισμού των Αφγανών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα
Ευθύνες σε βάρος ενός ειδικού φρουρού και ενός αστυφύλακα προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε η Ασφάλεια Αττικής για την κακοποίηση Αφγανών μεταναστών από αστυνομικούς στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Τα συμπεράσματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τον αστυνομικό αυταρχισμό και την αυθαιρεσία που το τελευταίο διάστημα εντείνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, από την έρευνα που διεξήγαγε η Ασφάλεια Αττικής, σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «με βάση τις σε βάρος τους διώξεις που πρόκειται να ασκηθούν από τον εισαγγελέα, θα κινηθούν άμεσα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις διοικητικές κυρώσεις (θέση σε διαθεσιμότητα κλπ.»).

Η υπόθεση της κακοποίησης των μεταναστών είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Για τρεις μέρες, αστυνομικοί εισέβαλλαν σε τριώροφη κατοικία, όπου ζουν 35 Αφγανοί, και με το πρόσχημα της αναζήτησης ενός δραπέτη, ξυλοκοπούσαν και προπηλάκιζαν ακόμα και ανήλικους. Μάλιστα, το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων είχε κάνει λόγο για «κανονικά βασανιστήρια». Η διευθύντριά του, Μαρία Πίνου - Καλή, δήλωσε τότε ότι αυτά περιλάμβαναν φάλαγγα, εικονική εκτέλεση, σεξουαλική αναπαράσταση και άγριους ξυλοδαρμούς.

Το «ξύλο έπεφτε», σύμφωνα με τις καταγγελίες, είτε στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας, είτε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα. Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει μαρτυρία νεαρού Αφγανού, ο οποίος, αφού λιποθύμησε μετά από την άγρια κακοποίησή του και έπειτα ζήτησε νερό, υποχρεώθηκε να ανοίξει το στόμα του, όπου έφτυναν τα όργανα της τάξης.

Την ίδια στιγμή, νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας φτάνει στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά σε βάρος μετανάστη από το Μπαγκλαντές. Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Αλάμ Σαχ, ο οποίος δουλεύει εδώ και τέσσερα χρόνια ως μικροπωλητής στο Περιστέρι, την περασμένη Τρίτη, δυο αστυνομικοί τον κακοποίησαν σε έρημο δρόμο, στο Μπουρνάζι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ίδιο τον μετανάστη, αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, τέσσερις αστυνομικοί τον πλησίασαν, στην πλατεία Μπουρναζίου, στο Περιστέρι, όπου εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύει ως μικροπωλητής. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον ίδιο και άλλους δύο μικροπωλητές να μαζέψουν τους πάγκους τους. Οι μετανάστες συμμορφώθηκαν, αλλά μετά από μία ώρα επέστρεψαν στο ίδιο σημείο. Οταν δυο αστυνομικοί εμφανίστηκαν και πάλι, ζήτησαν μόνο από τον Α. Σαμ να τους ακολουθήσει στο Τμήμα. Ο μετανάστης καταγγέλλει ότι, μπαίνοντας στο περιπολικό, οι αστυνομικοί άρχισαν να τον κακοποιούν και να τον βρίζουν. Κάτι που συνεχίστηκε σε έρημο δρόμο, όπου τον οδήγησαν, όπου συνέχισαν να τον χτυπούν σε πόδια, χέρια και κεφάλι. «"Παρακαλώ, μη με χτυπάτε, είμαι νόμιμος", τους έλεγα», εξηγεί ο μετανάστης στο «Ρ». «Εβγαλα αίμα από το στόμα και το χέρι μου. Οταν ήταν κουρασμένοι, με πέταξαν στο δρόμο».

Μετά το περιστατικό, ο μετανάστης πήγε σε νοσοκομείο με τη βοήθεια συμπατριωτών του, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και χτες. Σημειώνουμε ότι ο Α. Σαμ, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική μήνυση, έχει άδεια παραμονής και άδεια εργασίας.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σημειώνεται πως μετά από πληροφορίες, που περιήλθαν στην υπηρεσία για το περιστατικό, έχει διαταχθεί έρευνα για τη διερεύνηση των πληροφοριών - καταγγελιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ