Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Κρούσματα ηπατίτιδας σε σχολείο

Κρούσματα ηπατίτιδας τύπου Α παρουσιάστηκαν σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Γαζίου στο Νομό Ηρακλείου. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε δύο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία από τις γιορτές και αμέσως ενημερώθηκαν τα ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, ο Δήμος και οι υγειονομικές υπηρεσίες, με σκοπό την άμεση αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, δύο είναι οι πιθανές αιτίες: το νερό και η διατροφή. Πάντως από τους ελέγχους που έγιναν τόσο στο νερό, όσο και στο κυλικείο των σχολείων, τα αποτελέσματα ήταν καθαρά. Γι' αυτό το λόγο συζητείται και το ενδεχόμενο της μετάδοσης από κάποιο μαθητή. Σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη το απόγευμα μεταξύ του νομιάτρου, των γονέων και του δήμου, αποφασίστηκε ο άμεσος εμβολιασμός των μαθητών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Οπως είπε στο «Ρ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γαζίου, Νίκος Μαρής, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ήταν συνολικά πέντε (τρία σε μαθητές Λυκείου και δύο σε μαθητές Γυμνασίου). Ηδη έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, οι τουαλέτες έχουν σφραγιστεί και απολυμανθεί, ενώ ζητήθηκε από το δήμο να δοθούν τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων χρόνων μέτρησης νερού με σκοπό να ελεγχθεί ακόμα καλύτερα το ενδεχόμενο αυτό. Επίσης γιατροί θα κάνουν έλεγχο στα σπίτια των μαθητών.

Ο Ν. Μαρής σημείωσε ότι σοβαρό και άλυτο παραμένει το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου. Χρειάζεται η δημιουργία νέου σχολικού συγκροτήματος, αφού το υπάρχον δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα παιδιά. «Υπάρχουν αίθουσες και στο υπόγειο, που ανά τρίμηνο στεγάζονται τμήματα της Α΄ Λυκείου ή της Α΄ Γυμνασίου και βέβαια τμήματα των 27 και 30 μαθητών».

Στο «Ρ» μίλησε ακόμα ο Μανώλης Συντυχάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου, αναφέροντας ότι «η "Δημοκρατική Συσπείρωση Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου" επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα ότι το πρόβλημα των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία είναι άμεσα συνυφασμένο με τις υποδομές και γενικότερα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβιώνουν οι μαθητές. Η κρατική αδιαφορία και υποχρηματοδότηση έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, αφού απολυμάνσεις δε γίνονται στα σχολικά κτίρια, σχολίατροι δεν υπάρχουν και οι καθαρίστριες δεν επαρκούν. Αυτό που έχει ανάγκη ο Νομός Ηρακλείου και όχι μόνο είναι η γενναία χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για σύγχρονα - ασφαλή και λειτουργικά σχολεία που να πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ομαλής συμβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο. Αυτά είναι ζητήματα που θα έπρεπε να λύσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ αντί των στημένων διαλόγων για την Παιδεία σαν αυτό που ξεκινούν στις 21 του μηνός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ